Kolozsváron imafüzet és DVD kiadásával emlékeztek Márton Áronra

2016. február 22. hétfő 14:20

Kolozsváron február 12-én Márton Áron püspökké szentelésnek 77., születésének 120. évfordulójára emlékeztek. A Szent Mihály-plébánia és a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület által szervezett ünnepségen bemutatták az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet és „A Hegy” című DVD-t.


Az ünnepi műsort a Szent Mihály-templom Potyó István karnagy vezette Szent Cecília kórusának éneke nyitotta meg a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség dísztermében. Kovács Sándor főesperes-plébános köszöntőjében arra buzdította a jelenlévőket, hogy imádkozzanak Márton Áron boldoggá avatásáért, hogy továbbra is őrizhesse népét, ahogyan püspökként tette. Ezután Bereczki Silvia segítő nővér arra hívta meg a résztvevőket, hogy imádkozzák együtt az imakilenced utolsó részét és az V. állomást a „Márton Áron-keresztút”-ból.


Kovács Gergely pápai káplán, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, az új Márton Áron-imafüzet megálmodója elmondta, céljuk az, hogy minél több helyre elvigyék a kiadványt. „Az imák által Márton Áron mellé szeretnénk térdelni, vele imádkozni, úgy, hogy közbenjárását is kérjük egyben” – hangsúlyozta. Az imafüzet célja, hogy minden élethelyzetben lehessen imádkozni belőle, akár otthon, egyedül, akár közösségben. Kovács Gergely beszélt az imafüzet létrejöttének történetéről, hangsúlyozva, hogy egy ember nem tudja ezt megvalósítani, így tizenegyen dolgoztak együtt: papok, szerzetesek és világiak. 2015 októberében három napra visszavonultak, és a Márton Áron-imaműhely keretén belül elmélkedtek. Kovács Gergely kiemelte a csoportból Ferencz Kornéliát, a Mária Rádió önkéntes munkatársát, aki elkötelezett híve Márton Áron ügyének, s aki rádiós tapasztalatból sokat tud arról, milyen imákra van szükségük, igényük az embereknek. Ők ketten vezették azt a zarándokcsoportot is, amely Székelyföld több mint tíz településéről gyűlt össze és vett részt a kolozsvári ünnepségen, de ellátogatott többek között Csíkszentdomokosra és Gyulafehérvárra is.


Az imafüzetet a kiadvány lektora, Bereczki Silvia segítő nővér mutatta be. Elmondta, az imakönyv készítői a hagyományos imamódok felé fordultak, és Márton Áron lelki örökségéből ihletődtek, illetve ezt építették be a fohászokba. A kiadványban található három ima Márton Árontól, valamint litánia, imakilenced, keresztút a püspök gondolataival és fohászok. Az imafüzet mindenkinek szól: fiataloknak, időseknek, családosoknak, egyedülállóknak, egyházhoz közel állóknak és távolabbról az egyház közössége felé tekintőknek. A munkában részt vevő Bőjte Csongor világi teológushallgató  beszélt arról, hogyan hat Áron püspök szellemi hagyatéka egy olyan fiatalra, aki Csíkszentdomokoson, a forrásnál „csipeget az örökségből”.


A rendezvény második részében Nagy Zoltán székely­udvarhelyi hitoktató mutatta be a Márton Áron püspökről készült DVD összeállítását, amiről elmondta, hogy húszéves kutatómunka eredménye: 3375 képet tartalmaz, 105 kis részből áll, 47 interjúalany közreműködésével készült. Nyolc részben a püspök hangja is hallható, és beépítette az összeállításba az egyetlen hozzáférhető mozgófilmet, Bács Lajos karmester saját felvételét is.


A résztvevők néhány részletet megnéztek az összeállításból, majd átvonultak a Szent Mihály-templomba, ahol az irgalmasság szent kapuján belépve bekapcsolódtak az ünnepi megemlékező szentmisébe, amelyen Kovács Gergely, Áron püspök szenttéavatási ügyének posztulátora mondott homíliát.

A két kiadványt Csík­szent­domokoson, a művelődési házban is bemutatták február 14-én.

Forrás és fotó: Vasárnap

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

2018. június 17. vasárnap