Konferencia és kiállítás Jacques Maritainről Bécsben

Kultúra – 2014. november 20., csütörtök | 11:47

A filozófus munkásságáról és hatásáról november 22-én konferenciát tartanak az osztrák fővárosban, „Nagy barátságok” címmel pedig vándorkiállítás nyílik a Kardinal König Hausban, amit Christoph Schönborn bíboros nyit meg– tájékoztat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

Jacques Maritain (1882–1973) francia filozófus a 20. század egyik legnagyobb katolikus gondolkodója, a neotomizmus talán legeredetibb és legjelentősebb képviselője volt, aki a metafizikától a politikafilozófián át az esztétikáig a bölcselet minden résztudományát gazdagította munkásságával. A szigorúan vett elméleti tevékenység mellett abban a folyamatban is jelentős szerepet játszott, amelynek során az egyház keresni kezdte a modern világ megszólításához szükséges hatékonyabb eszközöket. A II. vatikáni zsinat egyik szellemi előkészítőjének lehet őt tekinteni, ami részben a Montini bíborossal, a későbbi VI. Pál pápával való személyes barátságának is köszönhető.

VI. Pál pápa és Maritain a II. vatikáni zsinat záró szertartásán
1965. december 8.


A konferencián Andreas Verhülsdonk (Düsseldorf), Michel Cagin OSB (Solesmes), Thomas Schulte-Umberg (Bécs), Benedikt Ritzler (München) és Herbert Hartl (Jézus Kistestvérei – Bécs) tartanak előadást, majd Jean-Yves Fischer Maritainről szóló dokumentumfilmjét láthatja a közönség.

Az előadások közötti déli szünetben Christoph Schönborn bíboros megnyitja a Nagy barátságok című vándorkiállítást, mely a filozófus halálának 20. évfordulójára készült Toulouse-ban, Maritain igen kiterjedt baráti körét mutatva be az érdeklődőknek.

A filozófus kora számos hírességével baráti viszonyban volt, Cocteau-tól Chagallon át Sztravinszkijig, így a Párizs melletti Meudonban álló háza a két világháború közötti szellemi élet egyik központjának számított.

A kiállítás 1993 novemberétől 1994 februárjáig Magyarország hat városában volt látható, a megnyitókon előadásokkal kísérve. Most Bécsben nyílik meg a tárlat a Kardinal König-Platz 3. alatt.

Fotó: Rmfonline.it, La-croix.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria