Konferencia a halálbüntetés nélküli világért Rómában – Isten törölte el elsőként a halálbüntetést

2016. február 25. csütörtök 18:05

Nemzetközi konferenciát rendeztek február 22-én Rómában, az olasz parlament képviselőházában több mint harminc ország igazságügyi minisztere részvételével. A Szent Egyed közösség által szervezett találkozó célja az volt, hogy szorgalmazzák a halálbüntetés eltörlését a föld minden országában.


A rendezvény előtti napon, vasárnap a Szent Péter téren az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa felhívást intézett a népek vezetőihez, hogy jussanak nemzetközi egyetértésre a halálbüntetés eltörlésében. A „Ne ölj!” parancsának abszolút értéke van, az ártatlanra és a bűnösre egyaránt vonatkozik – hangsúlyozta.


A konferenciát Reinhard Marx bíboros, münchen-freisingi érsek és Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke nyitotta meg. A német bíboros köszönetet mondott a Szent Egyed közösségnek, amiért a halálbüntetés elleni küzdelemben mélyen katolikus alapokon állva összegyűjti az érdekelt feleket és együttműködést kér tőlük, függetlenül attól, milyen ideológiai alapokon állnak.

Marco Impagliazzo hangsúlyozta, hogy a legfontosabb érték maga az élet. Emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes évektől kezdve napjainkig több mint ötven országban törölték el a halálbüntetést. Köszönetet mondott Ferenc pápának az Úrangyala imádságot követő felhívásáért, és hozzátette: „Egy halálbüntetés nélküli világ nem egy védtelenebb, hanem egy jobb világ. Olyan igazságszolgáltatási modellre van szükség, amelynek alapja a nevelés, az újranevelés.”

Mario Marazziti, az olasz országgyűlés szociális bizottságának elnöke ismertette, hogy eddig a világ 105 országában törölték el teljesen a halálbüntetést, 43 országban pedig évek óta nem alkalmazzák. Az utóbbi két évben 22 országban hajtottak végre halálos ítéleteket. Egyiptomban és Szaúd-Arábiában azonban évről évre növekszik a kivégzések száma. Iránban az utóbbi húsz évben legalább 73 kiskorút végeztek ki. Jordániában, Pakisztánban és Indonéziában újra elkezdték alkalmazni a büntetésnek ezt a formáját a terrorizmusra adott válaszként.

Andrea Orlando olasz igazságügyi miniszter kijelentette: a halál logikájára nem lehet halállal válaszolni, a terrorizmussal szemben a jogállamot kell erősíteni.


Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök fogadta a konferenciára összegyűlt minisztereket. Hozzájuk intézett beszédében hangsúlyozta, hogy a halálbüntetés nem a megfelelő eszköz a bűnmegelőzésre. Olyan világot kell építenünk, amelyben nincs halálbüntetés – figyelmeztetett, és kiemelte: az ember méltóságának tiszteletben tartása az európai gondolkodás alapelve.


Paolo Ricca, az olaszországi valdens közösség lelkipásztora a konferenciát követően a közösség meghívására esti imádságot vezetett a Santa Maria in Trastevere-bazilikában. Beszédében hangoztatta, hogy a Biblia alapján kijelenthetjük: Isten az első, aki eltörölte a halálbüntetést. A Teremtés könyvében Ábel meggyilkolása után „jelet is tett az Úr Káinra, hogy meg ne ölje senki sem, aki rátalál”.

A Szentatya szavai az Angelus után:

Kedves testvéreim!

Holnap a Szent Egyed közösség szervezésében nemzetközi konferencia lesz Rómában, amelynek címe: Egy halálbüntetés nélküli világért. Kívánom, hogy a szimpózium új ösztönzést adjon a halálbüntetés eltörlésére irányuló törekvésnek. Reményre ad okot, hogy a közgondolkodásban mindjobban elterjed a halálbüntetéssel való szembenállás, még akkor is, ha csak a társadalom legitim megvédésének eszközének tartjuk. A modern társadalmaknak ténylegesen lehetőségük van arra, hogy hatékonyan visszaszorítsák a bűnözést anélkül, hogy véglegesen megvonnák a szabadulás lehetőségét attól, aki bűncselekményt követett el. A problémát egy olyan büntető igazságszolgáltatás optikájával kell nézni, amely egyre jobban megfelel az ember méltóságának, Isten emberre és társadalomra vonatkozó tervének, valamint a társadalomba való visszailleszkedés reményére nyitott büntető igazságszolgáltatásnak is. A „Ne ölj!” parancsnak abszolút értéke van, az ártatlanra és a bűnösre egyaránt vonatkozik.

Az irgalmasság rendkívüli szentéve jó alkalom arra, hogy az élet és minden ember méltósága tiszteletben tartásának egyre érettebb formáit előmozdítsuk a világban. A bűnösnek is megmarad a sérthetetlen joga az élethez, Isten ajándékához. Megszólítom a népek vezetőinek lelkiismeretét, hogy jussanak nemzetközi egyetértésre a halálbüntetés eltörlésében. Egy bátor és példamutató tettet javaslok azoknak, akik közülük katolikusok: egyetlen halálos ítéletet se hajtsanak végre az irgalmasságnak ebben a szentévében.

Ma minden kereszténynek és jóakaratú embernek feladata, hogy ne csak a halálbüntetés eltörléséért harcoljon, hanem a börtönkörülmények javításának érdekében is, a szabadságuktól megfosztott emberek emberi méltóságát tiszteletben tartva.

Forrás: Avvenire.it; Osservatoreromano.va; Santegidio.org

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

18:00
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

16:00