Konferencia a halálbüntetés nélküli világért Rómában – Isten törölte el elsőként a halálbüntetést

2016. február 25. csütörtök 18:05

Nemzetközi konferenciát rendeztek február 22-én Rómában, az olasz parlament képviselőházában több mint harminc ország igazságügyi minisztere részvételével. A Szent Egyed közösség által szervezett találkozó célja az volt, hogy szorgalmazzák a halálbüntetés eltörlését a föld minden országában.


A rendezvény előtti napon, vasárnap a Szent Péter téren az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa felhívást intézett a népek vezetőihez, hogy jussanak nemzetközi egyetértésre a halálbüntetés eltörlésében. A „Ne ölj!” parancsának abszolút értéke van, az ártatlanra és a bűnösre egyaránt vonatkozik – hangsúlyozta.


A konferenciát Reinhard Marx bíboros, münchen-freisingi érsek és Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke nyitotta meg. A német bíboros köszönetet mondott a Szent Egyed közösségnek, amiért a halálbüntetés elleni küzdelemben mélyen katolikus alapokon állva összegyűjti az érdekelt feleket és együttműködést kér tőlük, függetlenül attól, milyen ideológiai alapokon állnak.

Marco Impagliazzo hangsúlyozta, hogy a legfontosabb érték maga az élet. Emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes évektől kezdve napjainkig több mint ötven országban törölték el a halálbüntetést. Köszönetet mondott Ferenc pápának az Úrangyala imádságot követő felhívásáért, és hozzátette: „Egy halálbüntetés nélküli világ nem egy védtelenebb, hanem egy jobb világ. Olyan igazságszolgáltatási modellre van szükség, amelynek alapja a nevelés, az újranevelés.”

Mario Marazziti, az olasz országgyűlés szociális bizottságának elnöke ismertette, hogy eddig a világ 105 országában törölték el teljesen a halálbüntetést, 43 országban pedig évek óta nem alkalmazzák. Az utóbbi két évben 22 országban hajtottak végre halálos ítéleteket. Egyiptomban és Szaúd-Arábiában azonban évről évre növekszik a kivégzések száma. Iránban az utóbbi húsz évben legalább 73 kiskorút végeztek ki. Jordániában, Pakisztánban és Indonéziában újra elkezdték alkalmazni a büntetésnek ezt a formáját a terrorizmusra adott válaszként.

Andrea Orlando olasz igazságügyi miniszter kijelentette: a halál logikájára nem lehet halállal válaszolni, a terrorizmussal szemben a jogállamot kell erősíteni.


Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök fogadta a konferenciára összegyűlt minisztereket. Hozzájuk intézett beszédében hangsúlyozta, hogy a halálbüntetés nem a megfelelő eszköz a bűnmegelőzésre. Olyan világot kell építenünk, amelyben nincs halálbüntetés – figyelmeztetett, és kiemelte: az ember méltóságának tiszteletben tartása az európai gondolkodás alapelve.


Paolo Ricca, az olaszországi valdens közösség lelkipásztora a konferenciát követően a közösség meghívására esti imádságot vezetett a Santa Maria in Trastevere-bazilikában. Beszédében hangoztatta, hogy a Biblia alapján kijelenthetjük: Isten az első, aki eltörölte a halálbüntetést. A Teremtés könyvében Ábel meggyilkolása után „jelet is tett az Úr Káinra, hogy meg ne ölje senki sem, aki rátalál”.

A Szentatya szavai az Angelus után:

Kedves testvéreim!

Holnap a Szent Egyed közösség szervezésében nemzetközi konferencia lesz Rómában, amelynek címe: Egy halálbüntetés nélküli világért. Kívánom, hogy a szimpózium új ösztönzést adjon a halálbüntetés eltörlésére irányuló törekvésnek. Reményre ad okot, hogy a közgondolkodásban mindjobban elterjed a halálbüntetéssel való szembenállás, még akkor is, ha csak a társadalom legitim megvédésének eszközének tartjuk. A modern társadalmaknak ténylegesen lehetőségük van arra, hogy hatékonyan visszaszorítsák a bűnözést anélkül, hogy véglegesen megvonnák a szabadulás lehetőségét attól, aki bűncselekményt követett el. A problémát egy olyan büntető igazságszolgáltatás optikájával kell nézni, amely egyre jobban megfelel az ember méltóságának, Isten emberre és társadalomra vonatkozó tervének, valamint a társadalomba való visszailleszkedés reményére nyitott büntető igazságszolgáltatásnak is. A „Ne ölj!” parancsnak abszolút értéke van, az ártatlanra és a bűnösre egyaránt vonatkozik.

Az irgalmasság rendkívüli szentéve jó alkalom arra, hogy az élet és minden ember méltósága tiszteletben tartásának egyre érettebb formáit előmozdítsuk a világban. A bűnösnek is megmarad a sérthetetlen joga az élethez, Isten ajándékához. Megszólítom a népek vezetőinek lelkiismeretét, hogy jussanak nemzetközi egyetértésre a halálbüntetés eltörlésében. Egy bátor és példamutató tettet javaslok azoknak, akik közülük katolikusok: egyetlen halálos ítéletet se hajtsanak végre az irgalmasságnak ebben a szentévében.

Ma minden kereszténynek és jóakaratú embernek feladata, hogy ne csak a halálbüntetés eltörléséért harcoljon, hanem a börtönkörülmények javításának érdekében is, a szabadságuktól megfosztott emberek emberi méltóságát tiszteletben tartva.

Forrás: Avvenire.it; Osservatoreromano.va; Santegidio.org

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
pecsi-rita-az-ertekeles-nagy-hatalom2
Pécsi Rita: Az értékelés nagy hatalom

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő Életre nevelő címmel havonta jelentkező rovatot indított. Első alkalommal az iskolai év végéhez közeledve az értékelés lehetőségeit tárja elénk, hogy valóban annak a kifejezése legyen, amit értéknek tartunk.

10:58
iranytu-dontesekhez-elsoaldozok-talalkozoja-mariagyudon
Iránytű a döntésekhez – Elsőáldozók találkozóját tartották Máriagyűdön

Közel hatszázan vettek részt a Pécsi Egyházmegye elsőáldozóinak találkozóján Máriagyűdön május 27-én. A második alkalommal megszervezett eseményre a 270 gyermeket, akik idén találkoznak először az Úrral az Eucharisztiában, szüleik és hitoktatóik is elkísérték.

09:01