Könyvvel harcol a történelemhamisítás ellen

Külhoni – 2014. szeptember 22., hétfő | 16:31

„Gyimes” címmel jelent meg magánkiadásban, a csíkszeredai Tipographic Nyomda gondozásában nemrégiben Salamon József gyimesbükki római katolikus lelkész könyve. A kötet megjelenéséről a Székelyhon.ro adott hírt.

A monumentális munka, a több mint 500 oldalas kötet Gyimesbükk történetét taglalja a völgy benépesítésétől kezdve napjainkig.

Amint a szerzőtől megtudtuk, az a szándék vezérelte, hogy minden fellelhető adatot közöljön a településről, mert szerinte vannak olyanok, akik manapság is szeretnék beolvasztani a román többségbe a magyar anyanyelvű közösséget, és attól sem riadnak vissza, hogy történelmet hamisítsanak.

„Próbáltam levéltárakból minden, a közösségünkre vonatkozó adatot megjelentetni. Biztos, hogy lehet ennél részletesebb könyvet is kiadni, de azt tartottam lényegesnek, hogy a legfontosabb tényeket, levéltári, anyakönyvi, gazdasági és hadtörténeti adatokat az itt élő magyar közösség rendelkezésére tudjam bocsátani. Gyimesbükköt 1951-ben ugyanis a román megyéhez csatolták, és megpróbálták az itt élő magyarokat elrománosítani.

Szerencsére, amit közigazgatásilag elértek, nem sikerült egyházközségileg megtenni, mert ehhez szükségük lett volna vatikáni engedélyre. Egyházközségileg továbbra is a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséghez tartozunk, és úgy vélem, a hitét megőrző közösségünket az elnyomó rendszernek nem sikerült teljes mértékben megtörni.

Most, hogy a szólásszabadság lehetővé teszi, Isten teremtette jogunk, hogy az értékeinkkel éljünk. Beszélnünk kell a múltunkról, vállalnunk kell gyökereinket, eredetünket. Kötelességünk a hazugságokra rávilágítani, és megtalálni a helyes utat a szeretet és igazság jegyében. Ebben a küzdelemben úgy érzem, nekünk könnyebb a dolgunk, mivel nehéz minket félrevezetni, mert megvannak azok a tények, melyeket lehetetlen cáfolni” – hangsúlyozta a Székelyhon.ro hírportálnak a szerző.

A kötet megvásárolható a gyimesbükki plébánián.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria