Környezetvédelmi minikonferenciát tartottak Edelényben

Hazai – 2015. szeptember 28., hétfő | 8:55

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola környezetvédelmi előadás-sorozatot rendezett szeptember 24-én.

A minikonferenciát Orosz Atanáz miskolci püspök nyitotta meg. Az egyik előadó Török Csaba, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológiatanára volt, aki arról beszélt, milyen módon jelenik meg Ferenc pápa június 18-án kiadott Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájában a körülöttünk lévő világra vonatkozó hitünk, és ennek gyakorlati következményei.

Ezt követően Polák Péter, a miskolci Öko-Kör vezetője és a jezsuita gimnázium nevelési igazgatóhelyettese a föld élhetőségéről szólt. Előadása során arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy cselekedeteinket nem hatja át a környezeti gondolkodás és a természetről való gondoskodás.

Az előadások után a tanulók használat közben mutatták be a tavaly fenntartói beruházás segítségével berendezett laborjukat, mely színvonalas körülményeket biztosít a környezetvédelmi szakképesítés megszerzéséhez szükséges gyakorlati képzésnek és vizsgáknak.

Az iskola minden évben egy hetet szentel névadója és védőszentje, Szent János apostol és evangélista tiszteletének a szeptember 26-i egyházi ünnep hetében. A lelki programok szeptember 21-én, hétfőn, az iskola kápolnájában kezdődtek: a diákok egész heti imáikat a teremtett világ védelméért ajánlják fel. Az iskola aulájában és folyosóin több kiállítást rendeztek, melyben a környezetvédelmi szakképzés tanulói és tanárai mutatják be eredményeiket, valamint az iskola egyik diákja, Egri László legsikeresebb és díjazott természetfotóit állították ki.

A heti programok az edelényi görögkatolikus templomban tartandó püspöki Szent Liturgiával záródtak szeptember 25-én.

Fotó: Edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola

Miskolci Egyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria