Közép-európai keresztény találkozót tartanak júliusban Budapesten

2016. június 27. hétfő 15:31

Közép-európai keresztény találkozót tartanak július 7. és 10. között Budapesten. A „Föld sója” elnevezésű ökumenikus rendezvényre, amelyet idén a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) szervez, eddig több mint háromezren regisztráltak.

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Fabiny Tamás, az MEE külügyi kapcsolatokért is felelős vezetője kiemelte: a találkozó célja, hogy az egyház kilépjen a templom falai közül, és megmutassa magát szekuláris közegben is.

A találkozót megnyitó istentiszteleten Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke hirdet igét. Kiemelt program lesz július 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök pódiumbeszélgetése a reformáció és az egyházak európai jövőjéről.

Fabiny Tamás hozzátette: a három-négy évente megrendezett találkozó 25 éves múltra tekint vissza, első alkalommal 1991-ben, a végnapjait élő NDK-ban rendezték meg, Magyarország pedig először ad otthont a programnak.

A találkozón eredetileg részt vevő hat országhoz – Lengyelország, Németország, Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia – az évek során más, nem csak közép-európai országok is csatlakoztak, az idei találkozóra például regisztráltak Vietnamból, Svédországból és az Egyesült Államokból is.

Az evangélikus püspök kitért arra is, hogy a programokra felekezeti hovatartozástól függetlenül várják az embereket, köztük a nem vallásosakat is. Szeretnék, ha a nemzetközi érdeklődés mellett minél több magyar résztvevő lenne.

Cselovszkyné Tarr Klára főszervező, az MEE Országos Irodája ökumenikus és külügyi osztályának vezetője elmondta, a programot igyekeztek úgy összeállítani, hogy kiegyensúlyozott egységben legyenek a lelki, spirituális, valamint a társadalmi kérdésekkel foglalkozó beszélgetések, előadások. Fontos, több programon is középpontban lévő téma lesz a reformáció és az egyházak jövője, a család, a keresztényüldözés, illetve a menekültkrízis.

A rendezvényre harminchárom kórus is érkezik, amelyek – önálló templomi koncertjeik mellett – az eseményt záró istentiszteleten közösen, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével adják elő Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művét – mondta Cselovszkyné Tarr Klára.

A programok fő helyszíne a XI. kerületi Tüskecsarnok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara, illetve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) kápolnája lesz.

Antal Bálint programkoordinátor elmondta, hogy a rendezvény kiemelt célja a fiatalok megszólítása, ezért szerveztek a részt vevő országok számára foci- és röplabdabajnokságot, illetve sárkányhajóversenyt is. Hozzátette: valamennyi részt vevő országból érkeznek ifjúsági zenekarok, amelyek a rendezvény ifjúsági sátrában, valamint a MEÖT-kápolnában koncerteznek majd.

A részletes program a találkozó honlapján olvasható, ahol regisztrálni is lehet a rendezvényre.

Forrás: MTI

Fotó: Földsójatalálkozó.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
eutanaziaba-segiteni-vagy-szeretettel-betakarni
Eutanáziába segíteni, vagy szeretettel „betakarni”?

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában egy éve jelent meg életvédelemről szóló kiadványunk: Vincenzo Paglia „Nővérünk, a halál” című kötete. A könyvhöz kapcsolódva Beran Ferenc erkölcsteológus írt cikket.

2018. november 16. péntek
huszonot-eves-gyori-apor-vilmos-iskola
Huszonöt éves a győri Apor Vilmos-iskola

1993. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a győri Apor Vilmos Iskolaközpont. Az iskola diákjai és pedagógusai püspöki szentmisével és kiállításmegnyitóval ünnepelték meg a 25. évfordulót november 11-én.

2018. november 15. csütörtök