Középkori tömegsírokat tártak fel a csehországi Csontkápolna felújítása során

Kitekintő – 2017. november 13., hétfő | 13:41

Mintegy harminc középkori tömegsírt tártak fel a kelet-csehországi Kutná Horában a régészek. Szakértők szerint európai szempontból is jelentős leletről van szó.

„Összesen mintegy másfél ezer csontvázat találtunk a feltárási helyszínen, amely a legnagyobb ilyen jellegű középkori temetkezőhely Csehországban. A holttestek kétharmada mintegy harminc tömegsírban volt elhelyezve, ami európai szempontból is jelentőssé teszi a felfedezést” – mondta Jan Frolík, a cseh Régészeti Intézet képviselője újságíróknak.

Egy-egy tömegsírban 50–70 ember volt eltemetve, többségükben a 14. és 15. századbeli járványok és éhínség áldozatai. Levéltári források szerint a régióban 1318-ban, majd 1348 és 1350 között pusztítottak nagy járványos betegségek és éhínség. „Egy ilyen tömegsír egy nagyon rövid időszak áldozatainak maradványait tartalmazza, tehát nagyon jó példája lehet a korabeli helyi lakosság összetételének. Ez szakmai szempontból rendkívül értékes és fontos” – magyarázta a régész. Mint megjegyezte: ennyi tömegsír felfedezése egy helyen Európában példa nélküli lelet.

A régészeti kutatások a Kutná Hora peremén található híres Csontkápolna (más néven sedleci osszárium) teljes felújítása alkalmából kezdődtek. A 2014 óta folyó felújítást tíz évre tervezték, költségeit pedig mintegy 55 millió koronára (638 millió forint) becsülik. A műemlék a munkálatok idején is látogatható. A Csontkápolna a kelet-csehországi régió egyik leglátogatottabb nevezetessége. A kápolna a helyi Mindenszentek templomának része, és szinte minden belső berendezése emberi csontokból, a becslések szerint mintegy 40-50 ezer elhunyt maradványaiból készült.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria