Közlemény a kislétai gyilkosság hatodik, a pharrajimos hetvenegyedik évfordulójára

Hazai – 2015. július 31., péntek | 14:15

Székely János püspök vezetésével, a Szent Egyed közösség szervezésében augusztus 2-án, vasárnap este nyolc órakor imádságot tartanak Budapesten, a jezsuiták Mária utcai Jézus Szíve templomában a kislétai gyilkosság és a cigány holokauszt (pharrajimos) emlékére. A lelkiségi mozgalom sajtóközleménye.


2009. augusztus 3-ra virradó éjjel Kislétán saját házában agyonlőtték Balogh Máriát, és életveszélyesen megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény annak a gyilkosságsorozatnak volt utolsó epizódja, amely hat roma honfitársunk, köztük egy négyéves kisfiú életét oltatta ki. A sebesültek száma ennél is nagyobb. Az áldozatoknak azért kellett meghalniuk, mert cigányok voltak. A kislétai gyilkosság éppen a cigány holokauszt, a pharrajimos emléknapján történt: 1944-ben ugyanezen az éjszakán ölték meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban még életben maradt mintegy háromezer romát és szintit. A holokauszt egy fél Európát leigázó politikai és katonai hatalom, míg az említett hazai erőszakhullám egy kis bűnöző csoport műve volt. Mégis van köztük összefüggés: közös vonásuk az alacsonyabb rendűnek tartott ember vagy nép életének semmibe vétele.

Hiba volna csak a tettesek felelősségére rámutatni és ezzel elzárkózni a tanulságok levonása elől. A holokauszt, s részeként a roma holokauszt az emberség és az emberiség veresége. Hol volt az ember Auschwitz-Birkenauban, Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán? Hol vagyunk mi? Hol a mi emberségünk? Keresztény közösségként Isten színe elé akarunk állni. Miközben az áldozatokért és szeretteikért imádkozunk, szeretnénk elmondani, hogy olyan Magyarországot, Európát és világot szeretnénk gyermekeinknek és unokáinknak örökül hagyni, amelyben az igazságosság, a szolidaritás, a testvériesség és az irgalmasság uralkodik.

A Szent Egyed közösség ökumenikus imádságra, megemlékezésre hív minden hívőt és jóakaratú embert 2015. augusztus 2-án, vasárnap este nyolc órai kezdettel a jezsuiták Jézus Szíve templomában (Budapest VIII., Lőrincz pap tér). A szertartást Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar cigánypasztorációs referense vezeti, és tart szentbeszédet. Részt vesz rajta – mások mellett - Fabiny Tamás evangélikus püspök, Balog Zoltán református lelkész, az emberi erőforrások minisztere. Jelezte részvételét Fahidi Éva, aki húsz éves korában, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor lakójaként 1944. augusztus 2-án és 3-án tanúja volt a Zigeunerlager és lakói megsemmisítésének.

„Találjanak bennetek a cigányok olyan testvérekre, akik azzal a szeretettel szeretik őket, amellyel Krisztus szerette a leginkább kitaszítottakat”– kérte Ferenc pápa az Egyház és a cigányok: az evangélium hirdetése a perifériákon elnevezésű találkozón a Vatikánban, 2014. június 5-én.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria