Közös programot indít Erdélyben a Caritas és a rendőrség az idősek védelmére

Külhoni – 2015. március 4., szerda | 10:01

Közös programmal siet az idősek és hátrányos helyzetűek segítségére a rendőrség, a Gyulafehérvári Caritas, illetve a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság. A hamarosan kezdődő Hargita megyei projektről a Székelyhon.ro nyomán a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tájékoztat.

A bűnmegelőzési célokat is szolgáló rendszer a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozó szolgálatának kiterjedt hálózatát felhasználva, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság bekapcsolódásával épül ki. A kezdeményezéssel partnerséget vállaló Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság bízik a társadalom perifériájára szorult emberek ellen elkövetett bűncselekmények számának csökkenésében – hangzott el a projekt indulását megelőző sajtótájékoztatón február 24-én.

Az idősek, mozgássérültek, elhagyatott helyen magányosan élők biztonságérzetének növelése az elsődleges szempont. Ezek az emberek többnyire tehetetlenek, ha testi épségük, anyagi javaik veszélybe kerülnek – mutatott rá Manuela Ionescu, a rendőrség szociológusa. Hozzátette: az említett intézmények képviselőiből álló csoportok ezért a közeljövőben végigjárják az érintett személyeket, tájékoztatva őket arról, mi a teendő vészhelyzet esetén.

A Caritas pánikgombbal ellátott telefonjait már sokan ismerik. Az újonnan induló program részeként hasonló, nagyméretű gombokkal ellátott készülékeket osztanak ki idén a Hargita megyében veszélyeztetett kategóriába sorolt 1104 embernek. A pánikgomb megnyomásával a Caritas szerverére fut be a riasztás, a hívást fogadó munkatárs eldönti, szükség van-e a hatóság közbelépésére. A 112-es sürgősségi hívószám ugyancsak tárcsázható a telefonokról – ismertette Péter György, a Caritas beteggondozó szolgálatának ágazati vezetője. Elmondta azt is, az akció egy egész országra kiterjedő kezdeményezés első lépése, a rendszerbe eddig a hatóságokat közvetlenül sehol nem tudták bevonni.

A megyei rendőr-főkapitányság nemcsak tájékoztat és szükség esetén közbelép, hanem a Caritas, valamint a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság munkatársait is felkészíti, illetve segít az egyes települések rendőreivel való kapcsolatteremtésben. Mint Gheorghe Filip, a rendőrség szóvivője ismertette, tavaly a megyében 23 bántalmazás, 72 lopás és tíz idősek kárára elkövetett rongálás történt, két idős embert pedig hozzátartozójuk gyilkolt meg. A bűncselekmény leggyakrabban rokonokhoz köthető. A mostani összefogás csak egy „első lépés”, a tapasztalatokat felhasználva folyamatosan fejlesztik majd a rendszert.

A program hamarosan kétnyelvű – román és magyar – szórólapok nyomtatásával és szétosztásával veszi kezdetét.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria