Ferenc pápa találkozott az ókatolikusok küldöttségével

Ferenc pápa – 2014. október 30., csütörtök | 17:40

„Közösen tanúskodni az evangéliumról ebben az utat tévesztett mai Európában” – hangsúlyozta a Szentatya, mikor a csütörtöki audienciák sorában október 30-án fogadta az Utrechti Unió ókatolikus püspöki konferenciájának tíz tagját.


A Szentatya felidézte, hogy éppen most emlékezünk a II. Vatikáni Zsinat ökumenikus dekrétuma, az Unitatis Reditegratio közzétételének ötvenedik évfordulójára, mely új fejezetet nyitott az ökumenizmus történetében és Krisztus követőinek egységkereső elkötelezettségében. A katolikusok és ókatolikusok párbeszédén fáradozó nemzetközi bizottság jelentős szerepet játszik abban, hogy megvalósuljon Jézus főpapi imája, vagyis hogy mindannyian egyek legyünk (vö. Jn 17,21). Lehetővé vált a megértés és a konkrét együttműködés hídjainak építése. Ugyanakkor időközben új problémák keletkeztek a szolgálat és az etikai megkülönböztetés kapcsán. Katolikusoknak és ókatolikusoknak ezért állhatatosnak kell lenniük a tartalmi teológiai párbeszédben, a közös imában, a megtérésben. 


Ferenc pápa szavai szerint az elszakadásért mindkét fél felelős, súlyos bűnök és emberi gyarlóságok terhelik mindkét oldalt. Kölcsönös megbocsátásra, alázatos bűnbánatra, a kiengesztelődés és a békesség vágyának felszítására van szükségünk. Az egység felé vezető útvonal lelki utazás, melynek feltétele a változás. Hallgassuk mindig a Lélek sugallatát, Ő majd elvezet bennünket a teljes igazságra. „A mai Európa nincs tisztában saját identitásával és hivatásával” – emelte ki Ferenc pápa. A két egyház sok területen együttműködhet azért, hogy választ adjon földrészünknek erre a súlyos spirituális válságára az evangélium igazságáról és értékeiről tett közös tanúbizonysággal. Az ökumenizmus lelkét ugyanis a szívek megtérése alkotja. „Ha imádkozunk egymásért és egymással, a különbségek megszűnnek az Úr és Evangéliuma iránti hűségben” – mondta végül Ferenc pápa az ókatolikus püspököknek.

Az ókatolikus keresztények olyan közösségek, amelyek függetlenek Rómától, nem tartoznak a pápa fennhatósága alá. A római katolikus egyházból váltak ki 1870-ben, mert az első vatikáni zsinat után elutasították a pápai tévedhetetlenség tanát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Utrechten-Union.org, Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria