Közzétették a pápa útjának programját az Egyesült Arab Emírségekbe

2018. december 15., szombat | 12:03

Ferenc pápa február 3–5. között apostoli látogatást tesz a hét emirátus egyikében. December 12-én, szerdán a Szentszék kiadta az út programját.

Február 3-án, vasárnap délután 1 órakor indul Ferenc pápa Abu-Dzabiba Róma Fiumicino repülőteréről. Este 10 órakor érkezik meg a város elnöki repülőterére.

Február 4-én, hétfőn délben Abu-Dzabi elnöki palotájában kerül sor az üdvözlési ceremóniára. Ugyanott 12.20-kor kezdődik a pápa hivatalos látogatása a trónörökösnél. Délután 5 órakor a Szentatya magántalálkozón vesz részt a Muszlim Idősek Tanácsa tagjaival Halífa bin Zájed Ál Nahján emír, az Egyesült Arab Emírségek államfőjének nagymecsetében.

A Muszlim Idősek Tanácsa egy független nemzetközi szervezet, melyet 2014-ben hoztak létre, hogy a békét mozdítsák elő a muszlim közösségekben. Muszlim tudósok, szakértők és más köztiszteletben álló személyek vesznek részt a tanácsban.

Február 5-én, kedden Ferenc pápa reggel 9.15-kor magánlátogatás keretében megtekinti a székesegyházat. Fél 11-kor szentmisét mutat be és homíliát mond a Zájed sportközpontban. 12.40-kor Abu-Dzabi elnöki repülőterén kerül sor a búcsúceremóniára. A Szentatya délután 1 órakor indul vissza Rómába. A tervek szerint délután 5 órakor érkezik meg Ciampino repülőterére.

* * *

Az Egyesült Arab Emírségek egy olajban gazdag monarchia a Közel-Keleten, a Perzsa-öböl délnyugati partján. Ománnal, Szaúd-Arábiával és Katarral határos. Az ország szövetségi állam, vagyis föderáció, amely hét emírségből áll. Az emírségeket emírek irányítják abszolút módon, akik közül választással kerül a szövetségi állam élére az államfő és a miniszterelnök.

Az emirátusi lakosság 2010-ben közel 950 ezer volt, míg az ott élő külföldiek száma 7,3 millió (88,5 százaléka). A lakosság egyötöde az ország állampolgára, a többi lakos vendégmunkás. Az őslakosok aránya 2011-es becslések szerint 10 százalék alá esett. Mivel a bevándorlók legtöbbje dél-ázsiai, az arab szerepe is lassan háttérbe szorul a közvetítő nyelvként használt angollal szemben. Az ország vallási megoszlása 2010-es adatok alapján: muszlim (77 százalék, melynek legnagyobb része szunnita), keresztény (12,5 százalék), hindu (6,5 százalék), buddhista (2 százalék), egyéb (2 százalék).

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle