Közzétették a pápa útjának programját az Egyesült Arab Emírségekbe

2018. december 15. szombat, 12:03

Ferenc pápa február 3–5. között apostoli látogatást tesz a hét emirátus egyikében. December 12-én, szerdán a Szentszék kiadta az út programját.

Február 3-án, vasárnap délután 1 órakor indul Ferenc pápa Abu-Dzabiba Róma Fiumicino repülőteréről. Este 10 órakor érkezik meg a város elnöki repülőterére.

Február 4-én, hétfőn délben Abu-Dzabi elnöki palotájában kerül sor az üdvözlési ceremóniára. Ugyanott 12.20-kor kezdődik a pápa hivatalos látogatása a trónörökösnél. Délután 5 órakor a Szentatya magántalálkozón vesz részt a Muszlim Idősek Tanácsa tagjaival Halífa bin Zájed Ál Nahján emír, az Egyesült Arab Emírségek államfőjének nagymecsetében.

A Muszlim Idősek Tanácsa egy független nemzetközi szervezet, melyet 2014-ben hoztak létre, hogy a békét mozdítsák elő a muszlim közösségekben. Muszlim tudósok, szakértők és más köztiszteletben álló személyek vesznek részt a tanácsban.

Február 5-én, kedden Ferenc pápa reggel 9.15-kor magánlátogatás keretében megtekinti a székesegyházat. Fél 11-kor szentmisét mutat be és homíliát mond a Zájed sportközpontban. 12.40-kor Abu-Dzabi elnöki repülőterén kerül sor a búcsúceremóniára. A Szentatya délután 1 órakor indul vissza Rómába. A tervek szerint délután 5 órakor érkezik meg Ciampino repülőterére.

* * *

Az Egyesült Arab Emírségek egy olajban gazdag monarchia a Közel-Keleten, a Perzsa-öböl délnyugati partján. Ománnal, Szaúd-Arábiával és Katarral határos. Az ország szövetségi állam, vagyis föderáció, amely hét emírségből áll. Az emírségeket emírek irányítják abszolút módon, akik közül választással kerül a szövetségi állam élére az államfő és a miniszterelnök.

Az emirátusi lakosság 2010-ben közel 950 ezer volt, míg az ott élő külföldiek száma 7,3 millió (88,5 százaléka). A lakosság egyötöde az ország állampolgára, a többi lakos vendégmunkás. Az őslakosok aránya 2011-es becslések szerint 10 százalék alá esett. Mivel a bevándorlók legtöbbje dél-ázsiai, az arab szerepe is lassan háttérbe szorul a közvetítő nyelvként használt angollal szemben. Az ország vallási megoszlása 2010-es adatok alapján: muszlim (77 százalék, melynek legnagyobb része szunnita), keresztény (12,5 százalék), hindu (6,5 százalék), buddhista (2 százalék), egyéb (2 százalék).

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
kezdetet-vette-az-okumenikus-imahet-most-kell-egyuttmukodnunk-kuldetesunk-teljesiteseben
Kezdetét vette az ökumenikus imahét – Most kell együttműködnünk a küldetésünk teljesítésében

A budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét január 20-án. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Szabó István református püspök mondott beszédet.

2019. január 20. vasárnap
az-ima-hegyeket-mozgat-jubileumi-szentmise-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere
Az ima hegyeket mozgat – Jubileumi szentmise Árpád-házi Szent Margit tiszteletére

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 20-án a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A főpásztor a jubileumi alkalommal – negyven éve indította el ezt a hagyományt Lékai László bíboros – arról tanított, miért időszerű, és mit üzen ma a szent királylány példája.

2019. január 20. vasárnap