Kresznerics Ferencre, a tudós plébánosra emlékeztek a Vas megyei Iváncon

2016. február 25. csütörtök 15:20

250 évvel ezelőtt született az őrségi Iváncon Kresznerics Ferenc esperes-plébános, tanár, akadémikus, szótáríró (1766–1832). Február 20-án emlékünnepséget tartottak a tiszteletére a településen.

A rendezvény a katolikus templomban szentmisével kezdődött. Ezt követően a helyi általános iskola falán elhelyezett márványtáblát koszorúzták meg az emlékezők: az ivánci önkormányzat mellett az egyházközség, Celldömölk városa és a Vas Megyei Honismereti Egyesület koszorúi kerültek az 1993-ban készült emléktábla alá.

Az emlékünnepség Kresznerics Ferenc hajdani szülőházában, az egykori ivánci iskola épületében folytatódott. Koltai Jenő esperes tartott előadást a katolikus pap, tanító és polihisztor életéről.

„Igen jó látni, hogy ennyire sokan vagyunk, és adózunk Kresznerics Ferenc emlékének” – kezdte beszédét az alsósági plébános. Külön köszöntötte a jelen lévő fiatal szülőket, gyermekeket és pedagógusokat, akiknek fontos volt, hogy ápolják a falu híres szülötte emlékezetét.

Kresznerics Ferenc születése után elemi iskoláit édesapja, a helyi iskolamester vezetésével Iváncon végezte. Tanult később Szombathelyen, Sopronban, Pozsonyban. Hittudományi és filozófiai tudása mellett nyelvészeti ismereteit is folyamatosan bővítette. Káplánként Nádasdon és Zalaegerszegen tevékenykedett.

1793-tól a szombathelyi líceum matematikai katedráját kapta meg, mégis nyelvészként alkotott maradandót. Fő művének A magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal című munkát tartják, amelyben mintegy 80 ezer szó szerepel.

Kresznerics később a ma már Celldömölkhöz tartozó Ság község plébánosa lett, itt szolgált egészen 1832-ben bekövetkezett haláláig.

Köszönöm, hogy így őrzik a tudós emlékét ennyi idő távlatában is. Legyenek tudatában annak, hogy amit tesznek, annak a szellemében teszik, aki a magyar kultúrának 250 év elmúltával is fénylő csillaga – zárta előadását Koltai Jenő.

Ezután kulturális műsor következett. Mások mellett felléptek a körmendi KASZT színjátszói, akik szemelvényeket olvastak fel Kresznerics Ferenc útinaplójából.


Az emléknapon átadták a helyi önkormányzat által a jubileum alkalmából alapított Kresznerics Ferenc-díjakat. László Gézáné nyugalmazott ivánci iskolaigazgató évtizedes oktató, nevelő és közösségi munkájáért részesült az elismerésben. Homolka Ottóné nyugalmazott helyi könyvtáros pedagógusi, könyvtárosi, Gyarmati Tiborné, a falu egykori polgármestere pedig a település történelmi múltját kutató tevékenységéért kapta meg a kitüntetést.

A díjak átadása után megnyílt a falu szülöttének életpályáját bemutató kiállítás. A tárlat összeállításához széles körű kutatómunkára és szakmai összefogásra volt szükség. A kiállításrendezők a tablók mellett egy enteriőrrel idézték meg a tudós emlékét: az itt elhelyezett íróasztal, szék, tintába mártott lúdtoll, bőrkötésű antik könyvek, a gyertya azt az illúziót keltik, mintha csak nemrég hagyta volna abba nyelvészeti kutatását az egykori polihisztor. A tárlat március végéig látogatható.

Az ivánci ünnepség a Kresznerics Ferenc emlékére meghirdetett jubileumi év nyitóállomása volt. Február 25-én Celldömölkön tartottak Kresznerics-emléknapot. A program anyanyelvi versennyel kezdődött, majd megemlékezéssel folytatódott a temetőben. Az alsósági katolikus templomban Koltai Jenő esperes-plébános ismertette a templom történetét és Kresznerics Ferenc munkásságát. Ezután megkoszorúzták a 250 éve született pap emléktábláját. Az eseményen részt vettek a Kresznerics család leszármazottai is.

Forrás és fotó: Vaol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök