Krisztus Légiója: papszentelés Rómában

Kitekintő – 2014. december 17., szerda | 16:00

Harmincöt légiós kispapot szenteltek pappá december 13-án Rómában, köztük két magyart – tájékoztatta szerkesztőségünket Csernus László, a Krisztus Légiójának magyarországi sajtóreferense.

A lateráni Szent János-bazilikában Velasio De Paolis bíboros a Krisztus Légiója Kongregáció harmincöt szerzetesét, köztük Szabó-Molnár Bálintot és a szintén magyar származású, de Németországban élő Egervári Bertalant szentelte pappá. (Őket 2014. június 14-én Erdő Péter bíboros szentelte diakónussá az esztergomi bazilikában.) A szentelésen mintegy kétezer hívő vett részt, köztük a szentelendők családtagjai, barátai és ismerősei és a Regnum Christi Apostoli Mozgalom (a Krisztus Légiója Kongregáció világi szervezete) tagjai.

„A papszentelés mindig olyan esemény, amely örömre és a jövőbe vetett bizalomra ad okot” – mondta De Paolis prédikációjában. A szentelés ebben az évben különleges fontosságú a rendi közösség számára, hiszen az utóbbi három évben a Krisztus Légiója, követve a Szentatya utasításait és iránymutatását, történetének és működésének felülvizsgálatát hajtotta végre – fogalmazott a bíboros, akit még 2010-ben nevezett ki XVI. Benedek a kongregáció megújulásának és megtisztításának felügyeletére.

De Paolis a szentelendőket arra emlékeztette, hogy a papság a Krisztussal való különleges bensőséges kapcsolatra kell, hogy elvezesse őket. „Jézus maga nyilatkoztatta ki számotokra hivatásotok legmélyebb titkát. Ő az, aki meghívott titeket. Meghívott, mert szeret titeket. Ezért a hivatásotok a szeretetre, a legnagyobb szeretetre szól, ami az életetekben az önátadást jelenti. Ez a hivatás a Jézussal való barátságra szól.” A papságnak végső soron ajándéknak kell lennie, amely mások felé irányul: ajándék az egyház számára, a világ megváltásáért.

A harmicöt új pap 30 és 40 éves kor között van, és tizenegy ország szülötte: Mexikó (12), Egyesült Államok (9), Kolumbia, Brazília (3-3), valamint Spanyolország, Guatemala, Németország, Franciaország, Magyarország, Ausztrália és Új-Zéland (1-1).

Az újonnan felszentelt papok közül sokan találták meg hivatásukat a Regnum Christi laikus mozgalom ifjúsági programjain keresztül, amely a Krisztus Légiója lelkiségében osztozik.

Néhányan az apostoli iskolákban (kis szemináriumok) találtak rá szerzetesi hivatásukra. Mások egyetemi tanulmányaik lezárása után, vagy már világi foglalkozást gyakorolva hallották meg Isten hívását.

A Krisztus Légiója egy 1941-ben alapított pápai jogú katolikus szerzetesrend, amely ma húsz országban és négy kontinensen van jelen.

Fotó: Krisztus Légiója

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria