Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Hazai – 2018. június 18., hétfő | 15:57

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Homíliájában Michels Antal az evangélium alapján – mely Szent Márk könyvének azon részét idézte fel, amikor Jézus arról beszél, hogy Isten országa olyan, mint mikor az ember magot vet a földbe (4,26–34) – kiemelte: Mindszenty József bíboros, hercegprímás története hasonlít a magvetéshez.

Az akkori hatalom mindent elkövetett, hogy megtörje, ám ő mindvégig vállalta a szenvedést egyházáért, hazájáért, népéért. Példájának és tanításának kiemelkedő szerepe van Magyarország jelenében és jövőjében. Nekünk is hittel, szeretettel kell élnünk, dolgoznunk, tanulnunk, mindenkor hinni Isten kegyelmében – buzdított a szónok.

A szentmisén Kovács Gergely, Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárásának viceposztulátora bejelentette, hogy a Szentek Ügyeinek Kongregációja június 14-én megtartotta a teológus tanácsosok úgynevezett különleges kongresszusát, mely szakmai alapon vizsgálta és értékelte az életszentség megvalósulását a hercegprímás életében. Az ülésen egyhangú pozitív döntés született, a kongregáció szakemberei nagy elismeréssel szóltak és szavaztak Isten szolgája Mindszenty József bíboros életszentségéről és személyéről. (Lásd hírportálunkon a Nagy előrelépés Isten szolgája Mindszenty József bíboros szenttéavatási ügyében című, június 17-én megjelent hírt – a szerk.)

Kovács Gergely felidézte, hogy serdülőként olvasta az első könyvet Mindszenty Józsefről, amelyben „népellenes főpapnak” nevezték őt. Mivel számára ez furcsa volt, megkérdezte a nagymamáját, hogyan lehetséges ez. Ő válaszul történeteket mesélt a bíborosról, melyek épp’ az ellenkezőjét bizonyították. Mindszenty József bérmálta Kovács Gergely nagynénjeit. A nagymama a második világháborút követő években személyesen is láthatta a hercegprímást, és úgy állt előtte alakja, mint aki az egész ország és a magyar egyház súlyát a vállán viseli, ahogyan a kereszt nehezedett Krisztus vállára. Mindez nagyon mélyen megérintette Kovács Gergelyt, és ettől kezdve tisztában volt vele: ha Mindszenty atyát népellenes főpapnak nevezik rágalmazói, akkor tudhatjuk, hogy épp ellenkezőleg, a népét szerető, a népért cselekvő főpásztor volt.

Mindszenty József mindig közel állt híveihez, nagyon szerette őket, értük élt. Azt, hogy ezt megtapasztalhattam, noha koromból adódóan soha nem találkozhattam Mindszenty atyával, a tanúságtevő idősebb generációnak köszönhetem – mondta el Kovács Gergely. Kiemelte Mészáros István egyháztörténész nevét, aki rengeteget tett Mindszenty József emlékének megtisztításáért a rendszerváltozást követő években; felidézte, hogy Füzér Julián ferences szerzetes volt az, aki összegyűjtötte azokat a tanúságtételeket, melyek a hercegprímás boldoggáavatási eljárásának gerincét alkotják; Szőke János szalézi szerzetes pedig az egyházmegyei eljárás posztulátora volt Magyarországon.

„Ami számomra nagyon reménykeltő, hogy a nagy öregek mellett itt vannak az új nemzedékek is, itt vagytok ti is” – fordult a cserkészekhez Kovács Gergely, hozzátéve, hogy az esztergomi Mindszenty-zarándoklatokra kerékpárral, kenuval, kocsival, gyalogosan, egyénileg vagy közösségileg mennek a családok, a fiatalok.

Mindszenty atya megszólít minket – fogalmazott Kovács Gergely. Felidézte, hogy amikor megismerkedett a személyével, rendkívüli módon megérintette, milyen sokan nem értették meg őt, miközben hiteles, szeretettel és elhivatottsággal teli személyiség volt, aki tanításában hordozta az evangélium és a magyar kulturális örökség minden szépségét és erejét. Élte az igazságot, a Krisztus-közeli hitet, az életszentséget.

Mindszenty Józsefre nemcsak a magyarság, hanem az egész világ szabadsághősként tekint. Az ő alakja, életútja nem államformákhoz, történelmi korokhoz, hanem nagyon mélyen a hitünkhöz kötődik, Jézus Krisztus mindnyájunkat éltető személyéhez. Jézus Krisztus sugárzik át rajta, és ezt a magyar egyház felfedezte az ő hűségében, szeretetében, áldozatvállalásában. Példája minket is Krisztus-követésre indít. Életszentsége tündököl: nemcsak a magyar, de a világegyház számára is követendő út, kegyelmi forrás. Ez az, ami különlegessé teszi a most új szakaszába érkezett szenttéavatási eljárását is – hangsúlyozta Kovács Gergely, Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárásának viceposztulátora.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria