Különleges együttműködés: mexikói nővérek és tudósok küzdenek a ritka kétéltűek fennmaradásáért

2018. június 8. péntek 19:58

A Chester Zoo nevű brit állatkert, a mexikói Michoacáni Egyetem és Domonkos-rendi szerzetesnővérek fogtak össze, hogy a világon kizárólag egy mexikói tóban élő axolotlokat megmentsék.

A világ egyik legkülönlegesebb kétéltűje, az axolotl, helyi nevén achoque a mexikói Pátzcuarói-tóban él. A szalamandrával rokon, meglepő külsejű kis lény a kihalás szélére sodródott a környezetszennyezés és a túlhalászás következtében, ezért döntöttek úgy a szakemberek, hogy megpróbálják tenyésztéssel segíteni az egyedszám növekedését.

Az axolotlok valaha nyüzsögtek a Pátzcuarói-tóban, Mexikó harmadik legnagyobb tavában; napjainkban azonban mindössze száz körülire zsugorodott a számuk.

Az északnyugat-angliai Chester Zoo-ban, vagyis a magántulajdonban lévő chesteri állatkertben hat pár található a ritka kétéltűből; harminc felnőtt példány van a Michoacáni Egyetemen Mexikóban, illetve a mexikói állami halászati központban (mindkettő Morelia városában, Délnyugat-Mexikóban található).

Egy további kis kolónia pedig meglepő helyen: domonkosrendi nővéreknél él – ennek a kolóniának főleg genetikai szempontból van fontos szerepe. Pátzcuaro városában huszonhárom nővér él – a rendházban százötven éve foglalkoznak az axolotlokkal, mert a helyi tradíció szerint egy speciális köhögés elleni gyógyszert készítenek az állatok révén.

Az idegen halfajták betelepítése, az erdőirtás – amely a tópartra is hatással volt –, a túlhalászás (mert táplálékként is fogyasztják őket) mind hozzájárult az axolotlállomány drasztikus csökkenéséhez – ezért is hoztak létre a nővérek egy saját kolóniát a rendházban.

A Chester Zoo kétéltűszakértője, Gerardo Garcia először 2014-ben látogatott el a domonkos nővérekhez Pátzcuaróba, ekkor fedezte fel, hogy az itt gondozott kolónia jóval életerősebb, mint a populáció többi része, ezért kulcsfontosságú szerepe lehet a kétéltűek vadonba való visszatelepítésében.

A szakértők mérhetetlenül hálásak a nővéreknek, hogy voltaképpen életben tartották a fajt, s most az ő közreműködésükkel próbálnak tenyészteni és természetes élőhelyükre visszatelepíteni axolotlokat.

A BBC hatperces videóját ITT tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: Chester Zoo; ChesterStandard.co.uk; BBC.com

Fotó: Chester Zoo/Twitter

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
az-intezmeny-es-misszios-kuldetes-szolgalataban
Az intézmény és a missziós küldetés szolgálatában – Mohos Gábort, az MKPK búcsúzó titkárát kérdeztük

Mohos Gábornak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárának a nyár folyamán jár le második mandátuma. Tíz éven át volt a testület titkára. Eddigi feladatairól, tapasztalatairól és jövőbeli munkájáról kérdeztük.

19:59
alakitsd-eletedet-az-ur-keresztjenek-titka-szerint-pap-es-diakonusszenteles-kaposvaron
Alakítsd életedet az Úr keresztjének titka szerint! – Pap- és diakónusszentelés Kaposváron

Varga László megyéspüspök kézfeltétele és az Egyház imája által áldozópappá szentelte Fodor Béla és Kisiván Csaba diakónusokat, illetve diakónussá szentelte Tölgyesi Dávid és Vida Zoltán kispapokat a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban június 23-án.

18:33