Különleges műkincseket mutatnak be a lengyelországi Wrocławban

Kultúra – 2016. február 8., hétfő | 19:01

Különleges műkincsek, köztük az első írásban fennmaradt lengyel nyelvű mondatot tartalmazó középkori kódex is szerepel azon a kiállításon, amely február 4-én, csütörtökön nyílt meg az „Európa kulturális fővárosa” címet viselő lengyelországi Wrocławban.

A Wrocław és az Alsó-Szilézia hét csodája című kiállítás kurátorai sajtótájékoztatójukon elmondták: a cseh és a német kulturális hatásokat is érzékeltető tárlat a városnak és a régiónak az európai műveltségben betöltött szerepét mutatja be. A címben szereplő hét csoda a kultúra hat területét – a nyelvet, a vallást, a művészeteket, a tudományt, az építészetet és a tájalakítást  – valamint a hetedik csodaként felfogott alsó-sziléziai kulturális sokszínűséget jelképezi.

A 13. századból származó, 2015. október 9-én az UNESCO világörökségi listájára felvett Heinrichaui kódex (Księga henrykowska;latin címe: Liber fundationis claustri Sancte Marie Virginis in Heinrichau, vagyis A Szűz Máriáról nevezett kolostor alapításának könyve) mellett a tárlat többek között bemutatja idősebb Lucas Cranach Madonna a fenyők alatt című festményét is. A 16. században keletkezett alkotást a második világháború után egy német lelkész vitte el Berlinbe a wrocławi székesegyházból. A festményt Lengyelország 2012-ben szerezte vissza.


Księga henrykowska, 1269–1273 között

A kiállításon első alkalommal lesz megtekinthető annak a levélnek az eredetije, amelyet a lengyel püspökök 1965-ben a német püspöki karnak címeztek, és amely elindította a második világháború utáni lengyel–német megbékélést.

A tárlat több olyan műtárgyat is bemutat, amelyek Szilézia védőszentje, Sziléziai Hedvig személyéhez kapcsolódnak. A 12. és a 13. század fordulóján élt fejedelemasszony II. András magyar király feleségének, Merániai Gertrúdnak a testvére volt.

A kiállítás május 14-ig lesz megtekinthető a wrocławi régi városházán. A délnyugat-lengyelországi város 2016-ban a spanyolországi San Sebastián mellett viseli az Európa kulturális fővárosa címet.

Forrás: MTI

Fotó: Unesco.org; Magyar hírlap.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria