Különleges ünnep Egyeken

Hazai – 2014. szeptember 29., hétfő | 19:30

38 diáknak szolgáltatta ki a keresztség szentségét Papp László plébános szeptember 28-án, a Szentírás vasárnapján a Hajdú-Bihar megyei Egyeken – tájékoztatta szerkesztőségünket a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtószolgálata.

Papp László az iskolamisszió eredményének tartja a keresztelendők népes számát. A megkereszteltek között többen testvérek, sőt van olyan család, melynek négy gyermeke keresztelkedett meg vasárnap.

A plébános emlékeztetett: az egyeki Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola és Óvoda két éve került a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába. Ebben a tanévben Kirilla Pál, az intézmény új igazgatója nagy lendülettel kezdte el megszólítani az iskolához tartozó gyermekeket és családjaikat.

Az igazgató a nyár folyamán meglátogatta a leendő elsősöket otthonukban, így már a tanévkezdés előtt jó kapcsolatot épített ki a szülőkkel és a gyerekekkel. Személyes példaadása, a szentmiséken való aktív részvétele is hatással van a szülőkre – hangsúlyozta a plébános.

Szintén szeptember 28-án kezdték meg szolgálatukat a schola cantorum (énekesiskola) tagjai is, ez a képzés szintén ebben a tanévben indult el a település egyetlen általános iskolájában. Jelenleg mintegy húsz diák készül rendszeresen az énekes szolgálatra, és havonta egy alkalommal énekelnek a szentmisén. Többen közülük szintén most keresztelkedtek meg.

A plébános hozzátette: az adventi időszakban az óvodások szüleit igyekeznek megszólítani, igazodva Bosák Nándor megyéspüspök lelkipásztori tervéhez, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a katolikus oktatási, nevelési intézményekben a pedagógusok nevelő munkájuk során törekedjenek a szentségi élet teljességének elérésére.

Egyek nagyközség Hajdú-Bihar megyében, a Balmazújvárosi járásban található. A megye legnyugatibb települése Debrecentől 60 kilométerre, a Tisza mellett fekszik. Lakosainak száma meghaladja az 5 ezer főt.

A település barokk plébániatemploma, melyet a XVIII. század végén emeltek, Szent József tiszteletére van felszentelve.

Fotó: Deli Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria