Kutak Afrikának – Ferences kezdeményezés a vízhez jutásért

2018. augusztus 10. péntek, 19:14

Amnak érdekében, hogy az ivóvíz könnyebben hozzáférhető legyen Afrikában, a Ferences Világi Rend (OFS) a lehető legközvetlenebb módon próbál segíteni egy gyűjtéssel: három ország – Malawi, Uganda és Zimbabwe – egy-egy településén terveznek kutakat és hozzájuk kapcsolódó berendezéseket telepíteni.

A nyugati világban, így Magyarországon is az emberek többsége természetesnek veszi, hogy bármely pillanatban friss, tiszta ivóvízhez juthat. Eközben hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a világ jelentős részén a vízhez való hozzáférés egyáltalán nem könnyű, hanem sokszor fáradságos, sőt nemegyszer veszélyes munkát jelent. Ezt a problémát igyekeznek most enyhíteni a Ferences Világi Rend (OFS) európai közösségei egy nem mindennapi kezdeményezéssel, amely a Well4Africa nevet kapta.

„Tapasztalatból ismerem az ivóvíz beszerzésének nehézségeit. Nemcsak a távolságot kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy sokszor a völgyben kell a patakból meríteni, és azután felkapaszkodni a meredek parton, fejtetőn cipelve a 15-20 literes tartályt. Az asszonyok ezeket nem is tudják saját fejükre felemelni, hanem egymást kell segíteniük. És igen, sokszor fiatal lányok kényszerülnek ezt a nehéz munkát elvállalni a család ellátása érdekében. Az is előfordul, hogy fertőzést kapnak az emberek a piszkos víztől, amit kénytelenek használni. Ezek »megszokott« dolgok Afrikában, és mindenki tudja, elfogadja, hogy segítségre nincs lehetőség” – mondja Varga Anna, a magyarországi OFS nemzetközi tanácstaghelyettese, aki maga is hosszú évekig élt Afrikában.

A vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog, és a világi ferencesek európai közösségei úgy döntöttek, lehetőségeikhez mérten segítenek csökkenteni ezeket a nehézségeket, ily módon is válaszolva Ferenc pápának a Laudato si’ kezdetű enciklikájában megfogalmazott gondolatára: „Világunk súlyos társadalmi adósságban van a szegényekkel szemben, akik nem férnek hozzá az ivóvízhez.”

Mindannyian tudjuk, hogy a szegényebb országoknak szánt jószándékú segítséget, támogatást nem mindig egyszerű célba juttatni, annak módját sem könnyű meghatározni. Ezért a kezdeményezés elindítói úgy döntöttek, a lehető legközvetlenebb utat választják: olyan afrikai településeken próbálnak meg segíteni, ahol testvéri közösségeik működnek, és amelyeket az ottani OFS országos tanácsai kijelöltek. Így három ország (Malawi, Uganda és Zimbabwe) egy-egy településén szeretnének kutakat és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket telepíteni. Olyan emberekhez jut el így közvetlenül a támogatás, akiket ismernek, a pénz útja nyomon követhető, az eredmények ellenőrizhetők lesznek. Egyetlen kút telepítésének a költsége körülbelül 38 ezer euró, azaz 12 millió forint, és természetesen a települések teljes lakosságának – nem csak a katolikusok és a ferencesek közösségének – javát szolgálja.

A friss és tiszta ivóvíz nem csupán a környéken lakók szomját oltja, hanem lehetővé teszi fák ültetését, kertészeti kultúrák kialakítását, állatok tartását; jobb higiéniás körülményeket biztosít, de még templomok építését is segíti (a téglavetéshez szükséges a víz). Ezen közvetlen eredményeken túl ezek a projektek az oktatáshoz való hozzáférést is szolgálják – hiszen a gyerekek vízhordás helyett iskolába tudnak járni, valamint a biztonság fokozásához is hozzájárulnak, mivel a kutakhoz járó lányok gyakran erőszakos támadásoknak vannak kitéve.

A kezdeményezést koordináló litvániai ferences világi rendi közösség egy – magyarul is elérhető – honlapot hozott létre, amelyen keresztül nemcsak bővebb információk állnak rendelkezésre, hanem közvetlenül és biztonságosan lehet online támogatni a kezdeményezést. Lehetőség van banki átutalásra is, amelynek címzettje a litvániai ferences világi rend:

Kedvezményezett: Lietuvospasaulieciupranciskonuordinas
IBAN: LT363500010003370135
AT: UAB Paysera
LT SWIFT code: EVIULT21XXX
Clientcode: 192084542
Közlemény: Donationtothesocialinitiative "Well4Africa"

A hazai gyűjtést a Ferences Világi Rend magyar Országos Tanácsa koordinálja, amely vállalta, hogy a hazánkból beérkező adományokat összegyűjti, majd továbbítja, így elkerülhetők a nemzetközi utalás magas költségei. Az átutaláshoz szükséges adatok:

Kedvezményezett: Ferences Világi Rend
Bankszámla: OTP 11740054–20057970
Külföldről: IBAN: HU98 1174 0054 2005 7970 0000 0000, BIC: OTPVHUHB
Közlemény: Well4Africa adomány

Amennyiben készpénzben vagy más módon (például hirdetési felület biztosításával) szeretne támogatást nyújtani, keresse a szervezőket az fvr@fvr.hu vagy az ofs_hungary_international@googlegroups.com e-mail-címen. A jótékonysági akció nemzetközi koordinátora Monika Midveryte (Litvánia), akit a monikaofs@gmail.com e-mail-címen vagy a +370 678 22052-es számon (WhatsApp) lehet elérni. A tizenkilenc részt vevő ország kapcsolattartóinak listája itt található.

Forrás és fotó: Well4africa.eu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle