Lampionos felvonulás Veszprémben

Kishírek – 2014. december 3., szerda | 15:00

November 15-én a veszprémi Regina Mundi-templomban az esti szentmisén drámajátékkal emlékeztek Szent Mártonra a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola második osztályos tanulói.


Ezt követően László Dezső plébános kezdeményezésére az egyházközség hívei, a Szilágyi Erzsébet-iskola kisdiákjai és a Szent Margit Óvoda növendékei családjaikkal együtt lámpással világítva vonultak a templomból a várba. A menetet az érseki palota előtt Márfi Gyula érsek várta, aki az óvodások rövid műsora után megemlékezett arról, hogy életének több eseménye is Szent Márton napjához kapcsolódik. A Szombathelyi Egyházmegye, ahonnan ő is származik, védőszentjeként tiszteli Szent Mártont, és 1995-ben az ő tiszteletére kapta november 11-én, Márton emléknapján Szent II. János Pál pápától püspöki kinevezését. Örömmel fogadta a Regina Mundi egyházközség ajándékát, egy sült libát és egy mécsest, majd áldásával zárult a jó hangulatú, hagyományteremtő szándékkal indított kezdeményezés.

A német nyelvterületről ismert lámpás, illetve fáklyás felvonulás, a Martinsumzug Szent Márton nevéhez fűződik. A felvonulással a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánják eljuttatni mindenkihez.

Fotó: Veszprémiérsekség.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria