Lángokban áll a párizsi Notre-Dame székesegyház

2019. április 15., hétfő | 21:10

Teljesen beomlott a felújítás alatt álló Notre-Dame tetőszerkezete a hétfőn kiütött tűzben – jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség április 15-én. A tűzoltók megkezdték az oltást, közel ötszázan dolgoznak a lángok megfékezésén.

Emmanuel Macron köztársasági elnök és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

Egyelőre nem tudni, miért csaptak fel a lángok. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame-ot pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.


„Egy egész nemzet gyászol” – írta a Twitter közösségi oldalon a francia államfő hétfő este, miután nagy erejű tűz ütött ki a Notre-Dame-ban, és elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét.

Macron együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük.

Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

„A legrosszabbat sikerült elkerülni, még ha a csatát teljesen nem is nyertük meg” – jelentette ki az este 11 után tartott sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint borzasztó dráma zajlott le hétfőn este a Notre-Dame-nál. Mint mondta, még a következő órák is nehezek lesznek. Megköszönte a lángokkal küzdő közel ötszáz tűzoltó munkáját, és kijelentette: „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot.” Ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

Párizs polgármestere és a párizsi érsek is köszönetet mondott a tűzoltóknak.

A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, és szemtanúkra hivatkozva hírügynökségek azt jelentették, hogy a tetőszerkezet legnagyobb része odaveszett.

A Notre-Dame a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

Egyelőre annyi biztos, hogy a huszártornyot díszítő szobrok túlélik a tűzvészt, ugyanis a felújítás keretében ezeket éppen múlt pénteken, április 12-én szállították el.  A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkészöld színt öltött szobrokat – amelyek a tizenkét apostolt és a négy evangélistát ábrázolják – Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket. A tervek szerint  2022-ben kerültek volna vissza az eredeti helyükre, de oda már biztosan nem kerülnek.

 

* * *

Hogy éppen mi történik a Notre-Dame-mal, ITT élőben lehet követni. Arra kérjük olvasóinkat, mondjanak el egy fohászt a székesegyházért, amely az európai kereszténység egyik szimbóluma.

Forrás: MTI/Híradó.hu

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle