Leégett egy 16. századi fatemplom Csehországban

Kitekintő – 2017. augusztus 4., péntek | 17:22

Augusztus 3-ára virradóra leégett egy a 16. században épült fatemplom a morva-sziléziai Trinec városában. A morva-sziléziai tűzoltóság szóvivőjének jelentése szerint a rendkívüli értékű műemlék gyakorlatilag megsemmisült.

Az ostrava-opavai egyházmegye közleményéből kiderül, hogy az anyagi kár több tízmillió korona, ám felbecsülhetetlen történelmi és művészeti érték semmisült meg. Elképzelhető, hogy a jövőben felépítik a fatemplom hű mását, ahogy ez korábban a közeli Ostrava leégett fatemploma esetében történt. (Ostravában 2002-ben vált a lángok martalékává a szintén 16. századi építmény.)

Az ostravai és a trineci templom a nemzeti kulturális örökség részét képezte.

Kazimierz Plachta plébános, akihez Trinec fatemploma tartozott, úgy véli: jobb lenne, ha a faépítmény helyett falazott templomot építenének. Elmondta: egy krakkói fatemplom háromszor égett le, kétszer újjáépítették, de harmadszorra csak egy kisebb mását készítették el: a régi templom alapján tartós anyagokból építettek új templomot.

Ha mi most újra fából építünk templomot, fennáll annak a veszélye, hogy esetleg újra leég. Nagy a kockázat – fogalmazott a plébános.

Bár a trineci templom gyakorlatilag porrá égett, a mellette álló fakeresztnek szinte semmi baja. A lángok csak megperzselték – ismertette Kazimierz Plachta atya. A tűzoltók szerint csoda, hogy megmaradt.

A rendőrség megkezdte a tűzeset kivizsgálását. Lenka Sikorová szóvivő szerint a szándékos gyújtogatás sem kizárt.

Forrás: MTI

Fotó: a ČT24 Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria