Lelkiség, szegények, ifjúság, teremtésvédelem – Közzétették a jezsuiták tíz évre szóló irányelveit

Megszentelt élet – 2019. február 25., hétfő | 15:34

Arturo Sosa jezsuita generális február 19-én, kedden bejelentette a rend új egyetemes apostoli preferenciáit, vagyis azokat a területeket, amelyekkel a Jézus Társasága a következő időszakban kiemelten foglalkozik.

A jezsuita rend a következő tíz évre meghatározott irányelvei a következők:

1. Megmutatni az utat Isten felé a lelkigyakorlatok és a megkülönböztetés révén. Segíteni az embereket, hogy rátaláljanak Jézusra, és kövessék őt.

2. A kitaszítottak társául szegődni. A kiengesztelődés és társadalmi igazságosság küldetésének jegyében a szegények, a kiszolgáltatottak, a kitaszítottak és mindazok mellé állni, akiket a társadalom értéktelennek tekint.

3. Együtt haladni a fiatalokkal a reményteljes jövő megteremtésében.

4. Óvni közös otthonunkat. Jézus követőiként, a többi jóakaratú emberrel közösen kell munkálkodnunk az Isten által teremtett világ megóvásáért és megújításáért.

* * *

2019. február 6-án kelt megerősítő levelében Ferenc pápa leszögezte: „Az első preferencia döntő jelentőségű, ugyanis alapfeltételként magában foglalja, hogy a jezsuiták az imádságon és megkülönböztetésen keresztül személyes és közösségi kapcsolatot ápolnak az Úrral.” Hozzátette: „Ezen imádságos lelkület nélkül a többi preferencia nem terem gyümölcsöt.”

A fenti irányelvek a rend tagjainak részvételével zajló közel kétéves előkészítő munkában kristályosodtak ki. A jezsuiták a következő tízéves, 2029-ig tartó időszakban ennek szellemében folytatják apostoli küldetésüket.

Forrás: Jezsuita.hu; Jesuitas.lat

Videó: Jesuits Global/YouTube.com

Fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria