Lerakták a Brenner-iskola új épületének alapkövét

Hazai – 2014. augusztus 11., hétfő | 18:00

Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelenlétében helyezték el 2014. augusztus 11-én a szombathelyi Brenner-iskola új épületének alapkövét – tájékoztat a Martinus.hu.


24 tantermes lesz az új iskolaépület, amely a Szalézi Rendház melletti, volt udvari területen épül, pályázati források felhasználásával. Az iskola alapterülete 8000 m2, amiből a tornacsarnok több mint 1300 m2. Így a mindennapos testnevelés feltételei is adottak lesznek, mondta az ünnepségen Veres András. Komoly gond ugyanis mind a Hollán Ernő utcai, mind a Petőfi Sándor utcai épületnél, hogy csak tornaszobák vannak. Télen szinte lehetetlen a testnevelésórák megtartása. De az épületek felújításra is szorulnak. Mint a megyéspüspök elmondta: a 2015 őszén megnyíló iskolában sok gyerek olyan új lehetőségeket fog kapni, amelyeket a mostani két épületben nem tudnak biztosítani.

A 24 tantermes iskolában még 11 csoporttermet, valamint laborokat, szertárakat, öltözőket alakítanak ki. Emellett a felszerelés megújítására is költhet az intézmény.


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében utalt rá: hazánkban mintegy ezer oktatási-nevelési intézményt tartanak fenn egyházak. Az állam bízik abban, hogy az egyházak ma is képesek azt a többletet megadni a diákoknak, ami az életre neveléshez szükséges. Megtanítják a gyerekeket nemcsak nemesebben, erkölcsösebben, hanem örömmel és szabadon élni is.

Veres András megyéspüspök és a miniszter közösen helyezték el az időkapszulát, majd az alapkőletételre is sor került. Végül a főpásztor mondott áldást.


A Szombathelyi Egyházmegye saját forrásaiból felújítja a létesítményhez tartozó volt Szalézi Kollégium épületét, amelyben az iskola működéséhez szükséges termek kapnak helyet.

A felszabaduló Hollán Ernő utcai épületben pedig kétcsoportos, 40 gyermek befogadására alkalmas óvoda létesül.

A Szombathelyi Egyházmegye a beruházást az Új Széchenyi Terv – Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében elnyert európai uniós támogatásból finanszírozza. Az építkezés kivitelezésének közbeszerzési eljárását a West Hungária Bau Kft. és a ZAÉV Zrt. konzorcium nyerte. A kivitelezési munkák 2014. július 7-én megkezdődtek. Az építési munkák befejezésének határideje: 2015. július.


A nevelési központ működési területe az alapító okirata szerint Szombathely város közigazgatási területe, illetve a Szombathelyi Egyházmegye. Az intézményegységek beiskolázása nemcsak a városból, hanem annak környékéről, a szombathelyi kistérségekből történik. Gimnáziumi képzés esetében pedig – mivel kollégiumi ellátást is tudnak biztosítani – az egész megye területéről, vagy akár azon túlról is képes fogadni tanulókat az intézmény.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria