Letették a szepsi Salkaházi Sára-iskolaközpont alapkövét

2018. november 8., csütörtök | 12:52

November 7-én a felvidéki Szepsiben megáldották a magyar kormány segítségével épülő magyar egyházi iskolaközpont alapkövét, valamint elhelyezték az intézmény időkapszuláját is.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

Szepsiben 2015. szeptember 1-jén nyílt meg a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, amely jelenleg három bérelt épületben működik. Három év elteltével kerülhetett sor a jövőbeni állandó iskolaépület alapkövének ünnepélyes megáldására.

Az ünnepségen részt vett Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos; Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja; Czimbalmosné Molnár Éva, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Felvidéki Főosztályának vezetője; Csányi Norbert, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága területi referense; Ács László, Bartha Dezső és Puskás Géza a kivitelezők képviseletében, valamint a beruházásért felelős Jövőért Alapítvány kuratóriuma részéről Bartók Csaba elnök és Iván László ügyvezető.

Jelen voltak továbbá a helyi önkormányzat és az egyháztanács képviselői, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tantestülete, élén Nagy István igazgatóval, diákok és növendékek, valamint hozzátartozók. Az ünnepségre elhozták a makranci filiális templomból az első szent magyar család, Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre csontereklyéit.

A köszöntőbeszédek után vette kezdetét a liturgikus ünneplés, amelyet Molnár Árpád, a helyi református gyülekezet lelkipásztora; Vakles Attila szesztai görögkatolikus parókus és Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános végzett.

1938 őszén, szinte napra pontosan nyolcvan évvel ezelőtt meglátogatta a várost Salkaházi Sára szociális testvér, aki Kassára tartva egy éjszakát a római katolikus plébánián töltött. „Ma ismét befogadtuk. Emlékét az itt élők nem hagyják elveszni. Őrizni akarják hitvallását, szociális érzékenységét, népéhez való ragaszkodását, sorsközösségét a szenvedőkkel és a bajbajutottakkal. Szeretnénk, ha az épülő iskola őrző fészke és röptetője lenne Sára testvér nemes lelkiségének” – írja Gábor Bertalan helyi plébános.

A Boldog Salkaházi Sára nevét viselő iskolaközpont a térség egyetlen egyházi alapítású magyar oktatási intézménye. Annak új leendő épületében egy helyen tanulhatnak majd a magyar gyerekek az óvodától az általános iskolán keresztül a gimnáziumig. A központ – amely megvalósításának ötlete még 2013-ban merült fel – létrehozását leginkább az indokolta, hogy a helyi oktatási intézmény régóta kapacitásgondokkal küzdött. Az új iskolaközpont modern, 22 tantermes, további szaktantermekkel, tornateremmel és étkezdével felszerelt épülete a beruházásért felelős Jövőért Alapítvány szerint 2019 végére készülhet el.

Forrás: MTI

Forrás és fotó: Gábor Bertalan/szepsi plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle