Letették a szepsi Salkaházi Sára-iskolaközpont alapkövét

2018. november 8. csütörtök 12:52

November 7-én a felvidéki Szepsiben megáldották a magyar kormány segítségével épülő magyar egyházi iskolaközpont alapkövét, valamint elhelyezték az intézmény időkapszuláját is.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

Szepsiben 2015. szeptember 1-jén nyílt meg a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, amely jelenleg három bérelt épületben működik. Három év elteltével kerülhetett sor a jövőbeni állandó iskolaépület alapkövének ünnepélyes megáldására.

Az ünnepségen részt vett Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos; Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja; Czimbalmosné Molnár Éva, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Felvidéki Főosztályának vezetője; Csányi Norbert, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága területi referense; Ács László, Bartha Dezső és Puskás Géza a kivitelezők képviseletében, valamint a beruházásért felelős Jövőért Alapítvány kuratóriuma részéről Bartók Csaba elnök és Iván László ügyvezető.

Jelen voltak továbbá a helyi önkormányzat és az egyháztanács képviselői, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tantestülete, élén Nagy István igazgatóval, diákok és növendékek, valamint hozzátartozók. Az ünnepségre elhozták a makranci filiális templomból az első szent magyar család, Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre csontereklyéit.

A köszöntőbeszédek után vette kezdetét a liturgikus ünneplés, amelyet Molnár Árpád, a helyi református gyülekezet lelkipásztora; Vakles Attila szesztai görögkatolikus parókus és Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános végzett.

1938 őszén, szinte napra pontosan nyolcvan évvel ezelőtt meglátogatta a várost Salkaházi Sára szociális testvér, aki Kassára tartva egy éjszakát a római katolikus plébánián töltött. „Ma ismét befogadtuk. Emlékét az itt élők nem hagyják elveszni. Őrizni akarják hitvallását, szociális érzékenységét, népéhez való ragaszkodását, sorsközösségét a szenvedőkkel és a bajbajutottakkal. Szeretnénk, ha az épülő iskola őrző fészke és röptetője lenne Sára testvér nemes lelkiségének” – írja Gábor Bertalan helyi plébános.

A Boldog Salkaházi Sára nevét viselő iskolaközpont a térség egyetlen egyházi alapítású magyar oktatási intézménye. Annak új leendő épületében egy helyen tanulhatnak majd a magyar gyerekek az óvodától az általános iskolán keresztül a gimnáziumig. A központ – amely megvalósításának ötlete még 2013-ban merült fel – létrehozását leginkább az indokolta, hogy a helyi oktatási intézmény régóta kapacitásgondokkal küzdött. Az új iskolaközpont modern, 22 tantermes, további szaktantermekkel, tornateremmel és étkezdével felszerelt épülete a beruházásért felelős Jövőért Alapítvány szerint 2019 végére készülhet el.

Forrás: MTI

Forrás és fotó: Gábor Bertalan/szepsi plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-szexualitasban-kifejezodo-szeretet-meltosaga-es-szepsege-cupich-biboros-eloadasa-dublinban
A szexualitásban kifejeződő szeretet méltósága és szépsége – Cupich bíboros előadása Dublinban

Augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Sorozatunkban ezúttal Blase Cupich bíboros, chicagói érsek előadását összegezzük, aki a házastársi szeretet testi dimenziójáról beszélt és vezetett beszélgetést augusztus 23-án.

19:58
az-iraki-szir-keresztenyek-beke-es-remeny-emberei-eloadas-pazmanyon
Az iraki szír keresztények a béke és a remény emberei – Előadás a Pázmányon

„Az iraki kereszténység helyzete az Iszlám Állam után” címmel Yohanna Petros Mouche moszuli szír katolikus érsek és Nicodemus Daoud Matti Sharaf moszuli szír ortodox érsek tartott előadást november 14-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

15:04