Létezik egy színes világ – Börtöncursillót tartottak Solton

Hazai – 2018. október 17., szerda | 11:12

Immár negyedik alkalommal szerveztek cursillót az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet Solti Objektumában. A szeptember 12. és 15. között megtartott lelkigyakorlat rektora Csibi Tamás volt. Földvári József börtönlelkész személyes hangú beszámolóját tesszük közzé.

Hogy mi is a cursillo, arra Székely János püspök atyától kölcsönzöm a szót: „A cursillo mindenekelőtt nem tanfolyam, nem egy lelkigyakorlat, hanem élmény. Ezért nem lehet pontosan meghatározni és leírni. Át kell élni… A cursillo módszerének jellemzői a barátság, a természetesség, az őszinteség és a belső tűz. A cursillóban a résztvevő találkozik önmagával, Istennel és az embertársaival. Egy hármas találkozást él át. A cursillo általában fellelkesíti, megrendíti, erővel tölti el a résztvevőket. Sokan egy életre szóló fordulatot tapasztalnak meg.”

Amikor befejeződik a cursillo, már megkezdődik a következő találkozás szervezése. A börtön sajátos világ. Én magam is itt, a börtön falain belül vettem részt életem első cursillóján. A „De Colores!” (jelentése: színes – a szerk.) köszöntéssel együtt mi egymással akkor más síkon is találkozunk a rácsokon belül.

Helyhiány és nem emberhiány jellemzi a cursillót. Sokat hallom itt bent a fogva tartott emberektől, hogy ha itt, a falakon belül ekkora a hatásfoka a cursillónak, mekkora lehet a hatása kint, a civil életben. A válaszom ekkor mindig rövid: Itt nagyobb. Hogyhogy? – kérdezik.

A betegnek kell az orvos – mondta Jézus. Itt már a diagnózis mindenkinek adott. Magunk között vagyunk, a sebek közelebbről nézve szinte összeérnek. Mi mindannyian gyógyulást, változást remélni jövünk össze, hogy segítsük egymást.

A keresztény közösség itt, a falakon belül erős. Számolgatjuk a napokat, hogy mikor nyílik meg az a nagy kapu. A kinti életben is hatalmas kapuk vannak, de azokat nem az őr zárja be, hanem mi magunk. Be- és elzárkózunk Isten szeretete, féltő parancsai elől, és abban bízik az ember, hogy ha Istent kizárja az életéből, akkor minden rendbe jön, és végre törvény és parancs nélkül élhet szabadon. Ettől reméli azt, hogy boldog lehet.

De nem. Épp ezzel zárta be a boldogsága előtt a kaput, melynek a kulcsát maga hajítja a sátán kezébe.


A cursillo nagy találkozás. Ám ezen túl nagy esély arra, hogy a találkozásból ne csak egy ünnepi beszélgetés, hanem kapcsolat, állandó és erősödő szeretetkapcsolat valósuljon meg a bennünket szerető Istennel.

Nem csodálatos? – Szürke ruhások beszélnek és vallják meg, hogy létezik egy színes világ, ahol már mindannyiunk számára van hely – ha akarjuk és elfogadjuk azt most itt, a földi életünkben!

De Colores!

A Cursillo spanyol, pontosabban mallorcai eredetű egyházi lelkiségi mozgalom, egyike a legelső ilyen világi kezdeményezéseknek.

Elnevezése a Cursillo de Cristiandad kifejezés rövidítése, amelynek jelentése: a kereszténység rövid tanfolyama. Az első cursillót 1944-ben tartották. A cursillo eredetileg az El Caminóra készített fel zarándokvezetőket, e cél azonban hamarosan kibővült: az élet zarándokútjára készít fel, megpróbál hiteles kereszténnyé és apostollá tenni.

A Cursillo mozgalom mára mind az öt kontinensen elterjedt. Magyarországon 1989-ben tartották az első cursillót, azóta több tízezren végezték el.

A cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, törekszik a hiteles életre.

Forrás: Cursillo.hu

Forrás: Földvári József bv. lelkész

Fotó: Állampusztai OBVI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria