Levélírók eretnekséggel vádolják Ferenc pápát

2017. szeptember 25. hétfő 21:30

Az „Amoris laetitia” kezdetű apostoli buzdítás „tévedéseinek” korrekcióját kéri Ferenc pápától 62 aláíró, többségében tradicionalista katolikus világi teológus, újságíró, blogger és egyházi személy. A levelet hivatalban lévő püspök vagy bíboros nem írta alá.

A több nyelven közölt felhívást Ferenc pápához intézték, arra szólítva fel az egyházfőt, hogy javítsa ki az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításának hét pontját – a házasság, az erkölcsi élet, a szentségekhez járulás témájában –, amelyeket részletesen elemeznek. A legsúlyosabb vád, hogy ennek következtében a pápa eretnek álláspontot támogat. A levélírók által felállított hét pont – megítélésük szerint – hamis, illetve ezek eretnek gondolatokat sugallnak, veszélyt jelentenek a lelkekre, ezért az egyházfőnek el is kell határolódnia korábbi kijelentéseitől. 

A levél továbbá felrója Ferenc pápának a Luther Mártonhoz kapcsolódó „precedens nélküli szimpátiáját”, és azt a „rokonságot”, mely Luther tanai és az apostoli buzdítás között – véleményük szerint – felismerhető.

A 25 oldalas, az interneten szeptember 23-án, szombaton éjfélkor közzétett dokumentumot augusztus 11-én személyesen Ferenc pápának juttatták el, de mivel az egyházfő nem válaszolt, most nyilvánosságra hozták. A dokumentum több tradicionalista katolikus honlapon és blogon megjelent, valamint egy külön erre létrehozott weboldalon (correctiofilialis.org).

A hatvankét aláíró között ott van Bernard Fellay, az Egyház konzervatív szárnyát képviselő lefebvriánusok, a X. Szent Piusz Papi Társaság vezetője. Fellay prelátus azoknak a tradicionalista, hagyományhű katolikusoknak a vezetője, akik a II. vatikáni zsinat előtti lelkiségi, liturgikus és kánonjogi felfogáshoz és szemlélethez ragaszkodnak. Egyes csoportjaik az 1962–65 között tartott zsinat tanítását részben vagy egészben elvetik.

A X. Szent Piusz Papi Társaságot 1970-ben alapította Marcel Lefebvre francia érsek, aki kritizálta a II. vatikáni zsinatot és a liturgikus reformot. Sokévnyi tárgyalás után a Vatikánnal való kapcsolata akkor romlott meg, mikor 1988-ban szentszéki engedély nélkül, tehát illegitim módon, de érvényesen szentelt fel négy püspököt, ami önmagától beálló kiközösítést vont maga után a szentelőre és a szenteltekre nézve is. A négy felszentelt püspök közt volt Bernard Fellay, a társaság mai vezetője is. A szentelés szkizmatikus lépés volt. A kiközösítéseket XVI. Benedek ugyan feloldotta 2009-ben, ettől azonban még a társaság tagjai nem végeznek szolgálatot az Egyház nevében. 

Az aláírók között találjuk továbbá Ettore Gotti Tedeschit, a vatikáni bank (IOR) korábbi vezetőjét, akit XVI. Benedek pápasága idején, 2012 májusában menesztettek hivatalából. 

Forrás: Catholic News Service, Catholica.ro, MTI

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54