Lezárult a bíborosi tanács 26. ülése

2018. szeptember 13. csütörtök 12:09

Szeptember 12-én, szerdán délután Paloma García Ovejero, a Vatikáni Sajtóközpont igazgatóhelyettese tájékoztatta az újságírókat a bíborosi tanács háromnapos üléséről, melyen Ferenc pápa is részt vett.

A bíborosi tanács szeptember 10. és 12. között ülésezett a Vatikánban, George Pell, Francisco Javier Errázuriz és Laurent Monsengwo Pasinya bíborosok távollétében. A Szentatya a szokásokhoz híven részt vett a munkafolyamatban, csak három esetben maradt távol, amikor hétfőn délelőtt fogadta Beniamino Stella bíborost, a Papi Kongregáció prefektusát; kedden délelőtt a venezuelai püspöki konferencia ad limina látogatása, illetve szerdán délelőtt az általános kihallgatás miatt. A hétfői és keddi megbeszéléseket délelőtt 9 és 12.30 között, majd délután 16.30 és 19 óra között tartották.

A tanács munkájának nagy részét a Római Kúria új apostoli konstitúciójának tervezete utolsó javításainak szentelte. A dokumentum ideiglenes címe: Praedicate evangelium (Hirdessétek az evangéliumot). A bíborosi tanács átadta a Szentatyának az ideiglenes szöveget, amelyet stilisztikai és kánonjogi szempontból ellenőriznek. Amint azt már hétfőn bejelentették, az első megbeszélés során a bíborosi tanács azt kérte a pápától, gondolja át a testület munkáját, struktúráját és összetételét, figyelembe véve egyes tagok előrehaladott életkorát.

Mindannyian elégedettségüknek adtak hangot a Családok IX. Világtalálkozójának eredményességével kapcsolatban. A tagok gratuláltak Kevin J. Farrell bíborosnak és a Világiak, Család és Élet Kongregációjának, illetve Diarmuid Martin érseknek, a dublini rendezvény szervezőjének. Sean Patrick O’Malley bíboros tájékoztatta a jelenlevőket a kiskorúak védelmére létesített pápai bizottság munkájáról. A bíborosok ismételten teljes szolidaritásukról biztosították a pápát az utóbbi hetekben felmerült vádak kapcsán.

A bíborosi tanács meghallgatását követően Ferenc pápa találkozóra hívja az egész világ püspöki konferenciáinak elnökeit, hogy a kiskorúak és sérülékeny felnőttek ellen elkövetett visszaélések megelőzéséről beszéljenek, ahogy ezt a szerdán közzétett közleményben bejelentették.

A bíborosi tanács következő ülésére december 10. és 12. között kerül sor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ne-gondoljuk-hogy-meg-tudunk-valtozni-szentlelek-segitsege-nelkul
Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

16:25
papnovendekek-titkos-elete-hat-csapat-300-perc-tomeny-futball
A papnövendékek titkos élete: Hat csapat, 300 perc tömény futball

Az elmúlt hétvégén, november 16–18-ig egy különleges focikupától volt hangos az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnok. Hat szeminárium kispályás focicsapata mérte össze tudását a Magyar Sion „futballarénájában”. Müller Márk papnövendék írását adjuk közre.

09:45