Lezárult a bíborosi tanács 26. ülése

2018. szeptember 13. csütörtök, 12:09

Szeptember 12-én, szerdán délután Paloma García Ovejero, a Vatikáni Sajtóközpont igazgatóhelyettese tájékoztatta az újságírókat a bíborosi tanács háromnapos üléséről, melyen Ferenc pápa is részt vett.

A bíborosi tanács szeptember 10. és 12. között ülésezett a Vatikánban, George Pell, Francisco Javier Errázuriz és Laurent Monsengwo Pasinya bíborosok távollétében. A Szentatya a szokásokhoz híven részt vett a munkafolyamatban, csak három esetben maradt távol, amikor hétfőn délelőtt fogadta Beniamino Stella bíborost, a Papi Kongregáció prefektusát; kedden délelőtt a venezuelai püspöki konferencia ad limina látogatása, illetve szerdán délelőtt az általános kihallgatás miatt. A hétfői és keddi megbeszéléseket délelőtt 9 és 12.30 között, majd délután 16.30 és 19 óra között tartották.

A tanács munkájának nagy részét a Római Kúria új apostoli konstitúciójának tervezete utolsó javításainak szentelte. A dokumentum ideiglenes címe: Praedicate evangelium (Hirdessétek az evangéliumot). A bíborosi tanács átadta a Szentatyának az ideiglenes szöveget, amelyet stilisztikai és kánonjogi szempontból ellenőriznek. Amint azt már hétfőn bejelentették, az első megbeszélés során a bíborosi tanács azt kérte a pápától, gondolja át a testület munkáját, struktúráját és összetételét, figyelembe véve egyes tagok előrehaladott életkorát.

Mindannyian elégedettségüknek adtak hangot a Családok IX. Világtalálkozójának eredményességével kapcsolatban. A tagok gratuláltak Kevin J. Farrell bíborosnak és a Világiak, Család és Élet Kongregációjának, illetve Diarmuid Martin érseknek, a dublini rendezvény szervezőjének. Sean Patrick O’Malley bíboros tájékoztatta a jelenlevőket a kiskorúak védelmére létesített pápai bizottság munkájáról. A bíborosok ismételten teljes szolidaritásukról biztosították a pápát az utóbbi hetekben felmerült vádak kapcsán.

A bíborosi tanács meghallgatását követően Ferenc pápa találkozóra hívja az egész világ püspöki konferenciáinak elnökeit, hogy a kiskorúak és sérülékeny felnőttek ellen elkövetett visszaélések megelőzéséről beszéljenek, ahogy ezt a szerdán közzétett közleményben bejelentették.

A bíborosi tanács következő ülésére december 10. és 12. között kerül sor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
nyilt-nap-gyori-brenner-janos-papnevelo-intezetben
Nyílt nap a győri Brenner János Papnevelő Intézetben

A győri Brenner János Papnevelő Intézet szeretettel hívja és várja a papi hivatás iránt érdeklődőket február 23-án, szombaton 9 órára.

12:21
szentmise-az-elhunyt-hajlektalanokert-egyedi-es-megismetelhetetlen-ertek-minden-ember-elete
Szentmise az elhunyt hajléktalanokért – „Egyedi és megismételhetetlen érték minden ember élete”

A Sant’Egidio közösség szervezésében, hajléktalan barátaik jelenlétében Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét február 17-én, vasárnap Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templomban azokért, akik az utcán éltek és haltak meg.

14:03