Magyar zarándokmisét tartanak Ausztriában Nagyboldogasszony ünnepén

2013. augusztus 1. csütörtök 13:18

Augusztus 15-én az aranymisés Kozma Imre mutat be ünnepi szentmisét Burgenlandban, Frauenkirchen (Boldogasszony) bazilikájában.

Immár 24. éve gyűlnek össze a magyarok a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepe alkalmából rendezett zarándokmisén az ausztriai Burgenland tartományban található Boldogasszony bazilikájában augusztus 15-én.

Az idei ünnepen a szentmisét celebráló aranymisés Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője köszönti a magyarországi és a határon túli magyar zarándokokat. Az esemény főszervezője Eőri Teréz.

A több száz éves magyar búcsújáróhelyen rendezett ünnepségen a rendszerváltozás óta egyre több magyar zarándok érkezik a templomba a hagyományos magyar zarándokmisére. A több országból összegyűlt magyar híveket a bazilika melletti ferences rendház nagytermében köszönti az aranymisés Kozma Imre a 13 órakor kezdődő szentmise előtt. Az aranymisés áldás után eléneklik a magyar himnuszt – tájékoztatta szerkesztőségünket Herczeg Dóra.

A vasfüggönyt már lebontottuk, ezért ünnepelhetünk mi magyarok újra, a 24. alkalommal az ősi magyar búcsújáróhelyen, Boldogasszonyfalván (Őrvidék), augusztus 15-én. Imádkozunk azért, hogy az ideológiai vasfüggöny is leomoljon” – mondta Kozma Imre. „Mária-tiszteletünk nemzeti jellegét a Szentszék is elismerte. XIII. Leó pápa 1896-ban külön ünnepet rendelt el. XII. Piusz pápa pedig október 8-át jelölte meg. Ez a nap naptárunkban Koppány napja is. A magyar léleknek van egy pogány és egy keresztény ősmintája. Mi újra és mindig Máriát választjuk. A Magyarok Nagyasszonyának tisztelete az üdvösséget adja, egy emberibb ország megteremtését segíti elő” – emlékeztetett rá a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője.

A Fertő tó keleti oldalán található Boldogasszony (Fraukirchen) különleges látványa a bazilika és apátság barokk épülete. 1324-ben Zenmária néven említik először Boldogasszonyt. Területén már az ókorban település volt. Mária kegyhelye már a XIII. században ismert volt. Régi temploma a XIV. században épült, ezt a török 1529-ben lerombolta. Mária-kegyképét 1661-ben ünnepélyes körmenettel hozták a fraknói várkápolnából, ahol az Eszterházyak tulajdonában volt. Az Eszterházy Pál által 1668-ban újjáépíttetett templomát és kolostorát 1683-ban a török ismét elpusztította. 1696 és 1702 között az olasz Francesco Martinelli tervei szerint bővítve építették fel újra a bazilikát. Burgerland egyetlen bazilikájának (basilica minor, 1990) eredetileg egy tornya volt, mely közvetlenül a felszentelés után ledőlt. Ebben égi jelet látva, a herceg két torony építését rendelte el.

A főoltáron látható középkori kegyszobrot Szent István és Szent László király hatalmas barokk szobra övezik. Közöttük látható a hársfából készült kegyszobor, 1240-ből. A kegyszobor feletti festményen az Atya, a Szentlélek, valamint Mária szülei, Joachim és Anna látható. A Szűz Mária-oltáron található a templom eredeti szentképe szoptató Madonnát (Maria lectans) ábrázol. A középkori mű csodálatos módon túlélte a templom 1529-es leégését, annak ellenére, hogy fára festették. A barokk keret alatt megfejtetlen középkori szöveg áll. Az egyik mellékoltár az 1456-os dicső nándorfehérvári diadal emlékét őrzi, ahova Kapisztán Szent János került, mint a keresztesek toborzója a török elnyomással szemben.

A gyönyörűen felújított bazilika látogatása ingyenes, és állandóan nyitva áll a hívők előtt. A régi híres búcsújáróhely tavasztól őszig egyházi gyűjteményes kiállításnak ad otthont a kolostor épületszárnyban, ahol egy kegybolt is található.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15