Magyarok zarándoklata indul Grazból Mariazellbe

Kitekintő – 2012. augusztus 30., csütörtök | 11:50

Négynapos gyalogos zarándoklat indul csütörtökön Mindszenty József bíboros és Vadon Pál ausztriai magyar orvos emlékére Grazból Mariazellbe, grazi magyarok szervezésében.

Az idén 29. alkalommal megrendezett Mindszenty-Vadon emlékzarándoklatra a stájer tartományi székhelyről, Magyarországról és az Egyesült Államokból is érkeznek résztvevők - tájékoztatta az MTI-t a szervezők egyike, Csicsely Tamás. Az idei zarándoklattal Mindszenty bíboros születésének 120. évfordulójára is emlékeznek.

A négy nap alatt összesen mintegy 120 kilométert tesznek meg gyalogosan. A résztvevők között minden korosztály képviselteti magát 14 és 70 éves kor között. "Ez egy igazán szép, közösségformáló kezdeményezés" - tette hozzá Csicsely Tamás. Kiemelte, hogy az idei zarándokok közül csaknem mindenki már az előző évben is velük tartott.

A kezdeményezés eredetéről a szervező elmondta: Vadon Pál Grazban élő magyar orvos 1984-ben fogadalmat tett, hogy ha egyik páciense, egy balesetben megsérült kislány meggyógyul, elzarándokol Mariazellbe. A kislány felgyógyulását követően az orvos teljesítette fogadalmát, azonban egy évvel később életét vesztette egy másik balesetben. Tőle vették át a vándorbotot.

Vasárnap emlékmisével zárul a zarándoklat a magyar katolikusok által is gyakran felkeresett ausztriai búcsújáró helyen. A misén képviselteti magát a bécsi magyar nagykövetség és jelen lesz Magyarország stájerországi tiszteletbeli konzulja, Rudi Roth is - közölte Csicsely Tamás.

MTI/Magyar Kurír