Magyarul is olvasható az örmény kultúra alapműve – Bemutatták „A bánat könyvét”

2017. április 21. péntek 12:23

Április 20-án mutatták be a budapesti Lítea Könyvesbolt és Teázóban Naregi Szent Gergely „A bánat könyve: Beszélgetés a szív mélyéből Istennel” című művét, melyet a Kairosz Kiadó adott ki Szám László fordításában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitójának napján a Lítea Könyvesbolt és Teázóban egy könyvkülönlegességet mutattak be, az örmény kultúra alapművét: Naregi (Nareki) Szent Gergely (Grigor/Krikor Naregaci/ Narekaci), a 10. század végén élt örmény szerzetes A bánat könyve című imádságos könyvét.

A könyvbemutatón és az azt követő pódiumbeszélgetésen többek között részt vett Szám László fordító, Avanesian Alex újságíró, dramaturg, Várady Mária, a budavári örmény önkormányzat vezetője és Mezei Károly szerkesztő, a Kairosz Kiadó munkatársa; közreműködött Kovács Olga színművésznő, az Urartu örmény színház tagja.

Naregi Szent Gergely e műve – az 5. századi Szentírás-fordítástól eltekintve – az egyik legkorábbi és leggyakrabban kinyomtatott örmény könyv, amelyet már a középkorban is sokan másoltak és nagyra értékeltek. Azon az ókori nyelven szólalt meg, amely mindmáig az örmény liturgia hivatalos nyelve – olvasható a könyv előszavában.

A könyvbemutató kezdetén Avanesian Alex elmondta, Naregi Szent Gergely művét Örményországban „Nareg-bibliának” nevezik; minden könyvesboltban kapható, számtalan kiadásban megjelent, és „minden örmény párnája alatt” ott van. Majd bemutatta a kötet fordítóját, Szám Lászlót.

Az eredetileg gyógyszerkutató Szám László elmesélte, hogyan kezdett az örmény katolikus liturgia, különösen a liturgikus zene hatására az örmény egyházi nyelvvel foglalkozni, mely a liturgia és a Biblia nyelve egyaránt. Megemlítette, hogy már fordította a kötetet, amikor megérkezett az örömhír: Ferenc pápa egyházdoktorrá avatja Naregi Szent Gergelyt. A szentatya döntése az egész világ figyelmét a 10. századi örmény szerzetes-költő remekművére irányította, melyet Siralmak könyve, illetve Siralmas panaszok címen is ismerhetünk. Szerzője akkor élt – hívta fel rá a figyelmet a fordító –, amikor Magyarországon még az Árpád-házi fejedelmek uralkodtak; élete utolsó éveiben keresztelték meg Szent István királyt.

Gergely születésekor Örményország – az első ország, ahol államvallássá lett a kereszténység – már másfélezer éves államiságra tekinthetett vissza. A kolostorokban mintegy ötszáz éve írták és másolták a kódexeket, fordították az akkori világ legjelentősebb alkotásait. Iskolákat nyitottak, ahol tanították a népet; Nagy Szent Nerszész már az 5. században öregeket és fogyatékosokat gondozó intézményeket hozott létre.

Ezután Szám László arról beszélt a hallgatóságnak, milyen hatások vezették őt A bánat könyve magyarra átültetése felé. Megemlítette Schütz Ödön, a hazai armenisztika legendás alakjának munkásságát, aki váratlan halála miatt A régi örmény irodalom kincsestárának (Bibliotheca Caucasica sorozat) csupán első kötetével készült el. Szám László hangsúlyozta Diós István szerepét, aki felkérte őt az örmény témákhoz szakértőnek a Magyar katolikus lexikon munkálatai során, s aki biztatta őt, hogy minden mást tegyen félre, csak  Naregi Szent Gergely főművének fordításával foglalkozzon.

Avanesian Alex felhívta a figyelmet Ferenc pápa 2016-os örményországi útja során, Jerevánban mondott beszédére, melyben a pápa Naregi Szent Gergelyt idézi, akit a „béke tanítójaként” is meg lehetne határozni. „Ezt írta abban a csodálatos könyvben, amelyre szívesen gondolok úgy – mondta a szentatya –, mint »az örmény nép lelki alaptörvényére«: »Emlékezz meg, Uram, azokról, akik az emberiségben a mi ellenségeink, de javuk érdekében: bocsáss meg nekik, és légy hozzájuk irgalmas! […] Ne pusztítsd el azokat, akik belém harapnak: alakítsd át őket! Tépd ki a bűnös földi magatartást, és gyökereztesd meg a jót bennem és bennük« (Siralmak könyve, 83,1–2).”

Kifürkészhetetlen Magasságbeli, félelmetes hatalom,
Teremtmények Ura, mennyei Király,
Angyalok alkotója, aki megformáltad a lelkeket és tüzes lényeket alkottál,
Lelkek jóságos vezére, oltalmazó jobb kéz,
Megfáradottak békessége, a világosság látomása,
Tündöklő üdvösség, a boldogság útja,
Az élet oka, értelem forrása,
Gonoszságtól megtisztító megváltás, a békesség hírének nyugalma,
Erő bástyája, oltalom védőgátja,
A nagy áldás lángból font kerítése, engesztelékenység határa,
A siralmaknak és vallomásoknak ezzel a könyvével kérem,
Az emberi fajból való ellenségeinkről is jóságosan emlékezz meg,
Terjeszd ki rájuk is a megbocsátást és irgalmat.

(Részlet 83. könyörgésből)

A továbbiakban Szám László Hovhanessian Eghia életéről és műveiről mesélt a közönségnek, ízelítőül pedig Kovács Olga színművész felolvasott néhány bekezdést az Arménia népe című, 1934-es könyvéből, melyben az örmény népről ad általános jellemzést a szerző.

Hovhanessian Eghia Isztambulban született, családja az üldözések elől menekült először Bulgáriába, majd Németországba; 1901-ben telepedett le Budapesten. Ügyvéd végzettséggel rendelkezett, többek között a premontrei rend jogtanácsosa volt, amellett a magyarországi örménység kutatója, illetve gödöllői lokálpatriótaként a Gödöllői Hírlap felelős szerkesztője. A művéből felolvasott részletek is arról tanúskodtak: a 20. század elején is nagy tiszteletnek örvendett a naregi szerzetes imádságos könyve, rendszeresen olvasták, „sok házban, különösen műveltebb körökben gyakran látni az asztalon”; a mindennapi életben pedig az örmények gyakran hivatkoztak Naregi Szent Gergely mondásaira mint életbölcsességekre.

Naregi Szent Gergely (945/50–1003)

Örmény szerzetes, költő. A Ván-tó déli partján, a hegyekben, a naregi kolostorban nevelkedett, majd ugyanott tanított. Életét aszketikus szemlélődésben élte le. Szentként tisztelték, sírja zarándokhellyé vált. 1002-ben befejezett imakönyve, a Voghperkuthjun (Siralmas panaszok) a misztikus irodalom különlegessége, az örmények között közkedvelt volt, és egyszerűen Nareknek nevezték.

A legenda szerint hithűsége kivizsgálására egy papi bizottságot küldtek ki, de Gergely céljukat megsejtve asztalhoz ültette őket. Két galambot süttetett, de a vendégek a pénteki böjt megszegése miatt felháborodva tiltakoztak. Erre a szent a galambokhoz fordult: „Keljetek szárnyra, és térjetek vissza dúcotokba” – mire azok életre keltek, és elrepültek. A küldöttek pedig térdre borultak, és a szerzetes bocsánatát kérték.

Emléknapját az Örmény Apostoli Egyházban október 13-án, a Szent Fordítók napján, az Örmény Katolikus Egyházban szeptember 2-án ünneplik.

Szent II. János Pál ezt mondta A bánat könyvéről:

„Naregi Szent Gergely megjárta az emberi reménytelenség sötét mélységeit, és elvitte oda a kegyelem ragyogó világosságát, hogy a reménytelenségben is fényt adjon a hívőknek. Ez a könyv bátorította az örmény keresztényeket arra, hogy állandóan imádkozva az örmény történelem legtragikusabb pillanataiban is erőt merítsenek belőle, és a megpróbált nép keresztény hitét megőrizve újjászülessen.”

Fotó: Merényi Zita

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő