Máig hat a vértanúk ereje – Megemlékezés Bódi Mária Magdolna sírjánál és vértanúságának helyszínén

2019. április 15., hétfő | 19:18

Közel négyszázan imádkoztak Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért április 13-án a Veszprém megyei Litéren. 1945. március 23-án egy szovjet katona lövései végeztek a tisztaságát és társait védő munkáslánnyal a község iskolájának udvarán.

A megemlékezés a litéri temetőben, Bódi Mária Magdolna sírjánál kezdődött. A környékbeli hívek és a zarándokok Márfi Gyula veszprémi érsekkel, Laposa Norbert plébánossal, Kerényi Lajos piarista szerzetessel és más papokkal együtt imádkoztak a vértanú boldoggá avatásáért.

Bódi Mária Magdolna unokahúga, Kovács Elemérné Bódi Mária egy verssel emlékezett meg nagynénjéről; ezt követően az egyházi vezetők, a települések képviselői és a Bódi család tagjai virágokat helyeztek el a sírnál.

A megemlékezők a temetőből a fájdalmas rózsafüzért imádkozva vonultak a vértanúság helyszínére, az általános iskola udvarára, ahol megkoszorúzták Bódi Mária Magdolna szobrát.

A szentmisét Márfi Gyula érsek mutatta be Kerényi Lajos atyával és a jelen lévő papokkal együtt. A főpásztor bevezetőjében megemlékezett a tavaly év végén elhunyt Seregély István nyugalmazott egri érsekről, aki a Bódi Mária Magdolna Alapítvány kuratóriumi elnökeként nagyon sokat tett a boldoggá avatás előmozdításáért.

Kerényi Lajos atya homíliájában kiemelte, hogy Bódi Magdi és a hozzá hasonló vértanúk példája, élete és tanúságtétele máig ható erővel mutat irányt az Istenhez vezető úton.

A szovjet géppisztolygolyók „ki akarták ölni az emberekből és a társadalomból azt, ami szent, ami szép, ami isteni, ami természetfölötti, ami tiszta. A Jóisten azonban nem hagyja magát, mert övé a végső győzelem” – emelte ki a szónok; majd Apor Vilmos győri püspök és Bódi Magdi alig egy hét különbséggel történt vértanúságának erejére hívta fel a figyelmet.

Apor Vilmos érsek Győrben és Bódi Magdi Litéren ugyanazokkal a fegyverekkel álltak szemben – mondta Kerényi Lajos atya. Hozzátette: „csodálatos, hogy mind a kettő a tisztaság védelméért vállalta, hogy nem alkuszik meg”. Mindkét esetben Isten győzött, hiszen támadóik, a gyilkos birodalmak elbuktak – fogalmazott a piarista szerzetes, aki munkatáborban megélt saját tapasztalatairól is beszélt a híveknek, kifejezve, hogy szovjet fogságban, szabadságától, nevétől, személyiségétől megfosztva, a nehéz időkben is elkísérte őt a vértanúk erőt adó példája.

„Megszűntem Kerényi Lajos lenni, 93-as szám lettem. Elvenni az egyéniséget, kiölni azt, ami szent, ami szép, ami egyéniség, ami örök élet, ami egy gyönyörű cél! Mert ez a valóság, és ezt akarták kiölni az emberből. Néhányan ott, négyen-öten, egykorú fiúk, akkor már tele voltunk eszmékkel”, e vértanúk csodálatos erejével.

„Olyan erő volt bennünk, hogy elhatároztuk, a kereszt erejével legyőzzük az ötágú vörös csillagot.” Fogolyként felszíni bányamunkán is maguknál hordták a kis feszületeket, melyeket mikor a szintén fogságban lévő gyerekek megláttak, hozzájuk rohanva megcsókoltak.

„Jézus folyton arról beszélt: a hited meggyógyít. Ha hited van, akkor minden lehetséges számodra. Van hited, mondd?! Törődsz vele? (…) Mindannyiunknak szól: te keresztény vagy, őrálló vagy! Ott állsz a helyeden, minden rendben? Vagy elkoptál egészen? Hol a hited? Küldetésünk az, hogy mi is vállaljunk áldozatokat a nagyok miatt, a nagyok által és segítségével” – hangsúlyozta Kerényi Lajos atya.

A szentmise végén Laposa Norbert atya köszönetet mondott a megemlékezés valamennyi résztvevőjének, kiemelve a kerékpáros zarándokokat, akik Juhász Gábor budapest-vizafogói plébános lelkivezetésével járták végig Bódi Mária Magdolna életének fontos helyszíneit Szigligettől Litérig.

A litéri megemlékezésre többek között Ajkáról, Keszthelyről, Várpalotáról érkeztek résztvevők, valamint a veszprémi Szilágyi Keresztény Iskolából, ahonnan kerékpárral indultak a diákok Litérre.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda
Útravaló – 2019. április 25.

Útravaló – 2019. április 25.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 25.

Mai evangélium – 2019. április 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,35–48

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle