Major Sándor egykori plébánosra emlékeztek Kismaroson

2018. november 7., szerda | 19:24

Születésének évfordulója alkalmából Major Sándor egykori plébánosra, a nagymarosi ifjúsági találkozó egyik alapítójára emlékeztek november 4-én Kismaroson. A szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be Gáspár István plébánossal és Boros Zoltán címzetes esperessel koncelebrálva.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Beer Miklós bevezetőjében mindenszentek ünnepe kapcsán az összetartozásról elmélkedett. „Lélekben együtt lehetünk mindazokkal a szentmisén, akiket meghívott az Úristen az ő országába. Jézus Krisztus jelenvalóvá teszi az isteni szeretetet, ezáltal élhetjük újra minden szentmisén az összetartozás örömét” – hangsúlyozta a főpásztor, és arra buzdította a híveket, hogy az egykori plébános és minden szerettük sírjához a feltámadás hitével és az újratalálkozás reményével menjenek.

A megyéspüspök homíliája elején Csíkszentmihályi Róbert Kereszten feltámadt Krisztus című, a kismarosi templom szentélyének falán elhelyezett alkotásán keresztül világított rá Krisztus főpapi mivoltára, aki szent, tiszta és ártatlan. Jézus húsvéti áldozatát éljük át minden szentmisében – emelte ki a szónok. – A liturgiának egyetlen főpapja, fő cselekvője maga Jézus Krisztus, az Egyház őáltala, ővele és őbenne mutatja be a szent áldozatot.

Beer Miklós hálás szívvel és személyes hangvételű beszéddel emlékezett meg Major Sándor plébánosról, valamint segítőiről, akiknek köszönhetően 1971-ben elindulhatott a nagymarosi ifjúsági találkozók sorozata, és kiemelte, hogy ez a csoda majd ötven éve tart és bontakozik.

„Az Úr mindannyiunkat kiválasztott; Fia nevében küld és bátorít minket, hogy merjük az ő szeretetét átadni.” A főpásztor arra biztatta a híveket, hogy olvassák el Ferenc pápa Gaudete et exsultate – Örüljetek és ujjongjatok kezdetű apostoli körlevelét. „Merjük elhinni, hogy mi is szentté válhatunk, a Szentlélek képessé tesz bennünket arra, hogy Jézus képmásai legyünk, és titokzatos testének részeként legyünk jelen a világban!” – tette hozzá.

Szentbeszéde végén a megyéspüspök a közelmúltbéli, fiatalokról, hitről és hivatástisztázásról szóló püspöki szinódus üzenetéről beszélt: „Az Egyháznak szüksége van a fiatalokra, és hinnünk kell bennük. Sándor atya is hitt a fiatalokban, befogadta és támogatta őket. Az öreg bölcsekre pedig minden fiatalnak szüksége van. Az üdvözültek szent serege vesz minket körül, számolgatjuk szentjeinket. Adjunk hálát értük és mindazokért; szüleinkért, papjainkért, akik segítettek minket, fogták kezünket és vezettek az úton bennünket. Köszönjük meg saját szentjeinket!”

A szentáldozást követően Sillye Jenő dalszerző, egyházi könnyűzenész imája hangzott el, aki szintén jelen volt a nagymarosi ifjúsági találkozók kezdeteinél.

A püspöki áldást követően a hívek kivonultak az egykori plébános sírjához.

Major Sándor 1920. november 4-én született Kecskeméten. 1949. június 19-én szentelték pappá Esztergomban. 1949–50-ben káplánként szolgált Budaörsön, 1950–51-ben pedig Lábatlanban. 1951-től 1954-ig karkáplán volt Esztergomban, káplán Varsányban 1954 és 1956 között, Balassagyarmaton 1957-ben. Plébános volt 1957-től 1970-ig Lábatlanban, 1970-től 2009-ig Kismaroson, ahol majdnem negyven évig szolgálta az egyházközséget. Pápai prelátus volt 1997-től.

Major Sándor pápai prelátus, plébános az egyházüldözés éveiben szilárd hittel és a közigazgatásban szerzett jegyzői tapasztalatával védte az Egyház érdekeit és a hitoktatás ügyét. A hetvenes évek elejétől szervezőként otthont adott az akkor bontakozó nagymarosi ifjúsági találkozóknak, befogadta és támogatta a gitáros szentmiséket, majd a rendszerváltozás után újjászervezte a cserkészetet. Tiszta, világos szavakkal, hűséggel és szelídséggel, de főként szeretettel és hiteles papi élettel hirdette Isten igéjét. A szeretet, a megbocsátás, a nagylelkűség és a fegyelem példaképe volt.

2015. május 1-jén életének 95., papságának 66. évében adta vissza lelkét Teremtőjének.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle