Májusban avatják boldoggá Romero érseket

Kitekintő – 2015. március 11., szerda | 18:50

Május 23-án avatják boldoggá San Salvadorban Oscar Romero érseket, akit 1980. március 24-én a hit iránti gyűlöletből gyilkoltak meg mise bemutatása közben – tájékoztat az Avvenire olasz katolikus napilap internetes oldala.


A boldoggá avatási szertartást a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa, Angelo Amato bíboros végzi.

Vincenzo Paglia érsek, a boldoggá avatási ügy posztulátora jelentette be a hírt San Salvadorban március 11-én, annak a napnak az előestéjén, amelyen – 1977-ben – egy másik jezsuitát, Rutilio Grandét meggyilkolták San Salvadorban. A helyi egyházmegyében idén januárban Grande boldoggá avatási ügye is elkezdődött. Paglia hangsúlyozta, hogy kettőjük sorsa elválaszthatatlan egymástól. Romerót nem lehet megérteni Grande nélkül, akinek örökségét továbbvitte.

Rutilio Grande lemondott egyetemi állásáról, hogy a szegény földművesek között éljen. Nem társadalmi vagy politikai döntés volt ez a részéről, hanem teológiai okból tette ezt. „Mert Isten maga az, aki szereti és előnyben részesíti a szegényeket, mert őket részesíti elsőként az irgalmában… Arról van szó, hogy elfogadjuk: a szegények központi helyen vannak, ahogyan az evangélium is megmutatja, és elismerjük őket mint Isten országának igazi építőit”.

Rutilio Grande szerint itt az forog kockán, hogy hűségesek vagyunk-e az egyházhoz, Krisztushoz.

Az Avvenire beszámol arról is, hogy Ferenc pápa személyesen is találkozott Rutilio Grandével, bár nem beszélgettek egymással. A halála után azonban elkezdett érdeklődni utána: „Otthagyta a centrumot, hogy a perifériára menjen. Nagy ember volt” – mondta róla.

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria