Máltai Mentők Napja – Mentés Magyarországon és magyarlakta területeken

Hazai – 2002. június 6., csütörtök | 9:19

Budapest: „Nagy tisztelettel tartozunk azoknak, akik az önkéntesség lelkiségét hordozzák magukban. A mentés az emberben lévő „jóra” támaszkodik. A „jó” pedig csak az emberi cselekedetekben nyilvánul meg – mondta Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke június elsején a Máltai Mentők Napján, Budapesten, a Millenárison. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata és a Millenáris Kht. Közös rendezvényén szakmai előadásokat hallgathattak, valamint mentőautó bemutatón vehettek részt az érdeklődők – erről tájékoztatta szerkesztőségünket Frigyesy Ágnes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtófőnöke.
„A máltai mentés tíz éve / Önkéntes mentés a XXI. század végén / A Máltai Mentőszolgálat Magyarországon” című előadásában Horváth Tamás mentőorvos felidézte a máltai mentőszolgálat magyarországi működésének kezdeteit.
Az önkéntes mentés a máltai kereszt égisze alatt kezdte meg embermentő szolgálatát. Mint ez előadó elmondta, 1991. márciusában a Magyar Máltai Lovagrend és az országos Mentőszolgálat együttműködésével, önkéntes személyzettel indult útjára az első mentőautó Budapesten. 1992 tavaszán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is megkezdte mentőtevékenységét a Csilla von Boeselager által adományozott, három Mercedes 310 D típusú rohamkocsival. Az önálló Máltai Mentőszolgálat 1993. októberében alakult – a kettő fúziójával az MMSZ keretén belül.
Korzenszky László, az MMSZ Mentőszolgálat vezető főorvosa elmondta: többszöri telephely változtatás után, 2000 decemberétől Budapesten, a Községház u. 12. szám alatti háziorvosi rendelő épületében kialakított, önálló mentőállomást vehettek birtokba a II. kerületi önkormányzat közreműködésével. A mentőautókon kizárólag sokéves tapasztalattal rendelkező szakszemélyzet dolgozik. (A kezdeti önkéntes időszakban görög katolikus pap, rendőr, közgazdász is részt vett a mentésben). A vezető főorvos hangsúlyozta: A személyzet számára minden évben tartanak továbbképzéseket. Rendszeresen részt vesznek a Nemzetközi Máltai Mentős Találkozón, ahol beszámolnak tudásukról, rátermettségükről.
A Mentőszolgálat egészségügyi biztosítást is ellát mozgóőrségeken, egyházi rendezvényeken és koncerteken. Legutóbb augusztus 15-én biztosították a Szent Korona Esztergomba szállítását, valamint részt vettek az augusztus 20-i Szent Jobb körmenet egészségügyi biztosításában.
A Máltai Mentők napján előadást tartott „Az önkéntes egészségügyi tevékenység jogi és etikai vonatkozásairól” Lászik András, a Semmelweis Egyetem igazságügyi orvos szakértője. Puskás Tivadar, a Vas megyei Mentőszervezetek vezető főorvosa az újraélesztésről, Farkas Tivadar a Traumatológiai Intézet főigazgatója pedig „A traumatológus és a mentők kapcsolatáról” tartott előadást.
Információk a mentőszolgálatról
A Máltai Mentőszolgálat központja: 1014 Budapest, Fortuna u. 10. Mentőállomás: 1028 Budapest Községház u. 12. Segélyhívószám: 104. Telefonszám: 376-5660, és 376-5680).
Az MMSZ Mentőszolgálat önállóan működő és gazdálkodó, kiemelten közhasznú szervezet, mely feladatait minisztériumi pályázatokból, OEP-finanszírozásból és adományokból teljesíti. Számlaszám: 10300002-20102898-70213285. MK