Márton Áron erdélyi püspökről szóló kiállítás nyílt Pécsen

2016. január 22. péntek 17:25

Január 22-én, a magyar kultúra napján nyílt meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán a Márton Áron erdélyi püspök életútját bemutató kiállítás.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Pécs-Baranya Kulturális Szövetség és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány közös tárlatát Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg, majd Udvardy György megyéspüspök és Horváth Béla, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja mondott köszöntőt.

A nemzetpolitikai államtitkárság Márton Áron-emlékévet hirdetett a püspök születésének 120. évfordulója alkalmából. A 2015. december 24-én indult és 2016. december 24-én záruló rendezvények között jubileumi konferenciák, rendhagyó történelemórák és fiataloknak szóló vetélkedők egyaránt szerepelnek. Márton Áron erdélyi püspök személye nemcsak az erdélyi katolikusokhoz, hanem minden magyarhoz köthető, és bármely felekezethez tartozó ember példaképe lehet. Az emlékév azért kezdődött december 24-én, mert 1938-ban ezen a napon nevezték ki Márton Áront Erdély püspökévé. A pécsi kiállítás megnyitása után a Pécs-Baranya Kulturális Szövetség 2015. évi nívódíját is átadták.

A Márton Áron-kiállítás megnyitóján Udvardy György megyéspüspök elmondta: „Márton Áron élete példaként szolgál számunkra. Számomra pedig több is, mint példa: felszólítás is. Felszólítás arra, hogy a saját szolgálatomat a rám bízottak körében az ő példájából merítve minél jobban végezzem. Felmerül a kérdés: Vajon teremthet-e valaki kultúrát? Márton Áron példája szerint igen: életének minden egyes eseménye tanít bennünket. Márton Áront az igazság és a szeretet vezérelte. Az a nép és kultúra, ahová Isten megálmodta őt, számára a gyökeret jelentette: azt az értelmezési pontot és azt a helyet, ahonnan kiindulva megismeri a világot, önmagát és az emberi vágyakat. Ez a pont azonban az elköteleződés helye is: innen irányítja áldozatát, s az áldozat innen nyer értelmet. Márton Áron házi őrizetben a saját szobájából és a vasárnapi szószékről vezette népét: arról tanított, mit jelent magyarnak, kereszténynek lenni. Nemcsak túlélni, hanem embernek maradni. Márton Áron végérvényesen elkötelezte magát a felismert igazságnak és szeretetnek.”

A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum anyagából összeállított tárlat 17 tablón mutatja be az erdélyi főpásztor életútját korabeli fotók, dokumentumok, újságcikkek és történeti leírások segítségével. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár megnyitóbeszédében így fogalmazott: „A kiállítás bemutatja, miként lesz egy Csíkszentdomokosról elindult fiú a magyar nemzet történetének alakítója azáltal, hogy vállalja az Istentől rendelt utat.” A politikus a vallásszabadság, az emberi jogok és az erdélyi magyar közösség érdekei melletti bátor kiállás példaképének nevezte a püspököt. Munkásságának széles körű megismertetése a magyarság közös érdeke – tette hozzá.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök