Márton Árpád erdélyi festő műveiből nyílt kiállítás az egri érseki palotában

2018. február 14. szerda 13:30

Márton Árpád festőművész „Élet-jelek” című kiállítását február 8-án nyitották meg az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

Ternyák Csaba egri érsek a megnyitón mondott köszöntőjében emlékeztetett: az egri és az erdélyi egyházmegye több száz évig szomszédos volt egymással, így „Márton Árpádot mint szomszédunkat is köszönthetjük”. A főpásztor kiemelte, hogy az érseki palota egyik fontos küldetése a különböző művészetek bemutatása, így örömmel ad helyet ennek a tárlatnak.

Banner Zoltán művészettörténész úgy fogalmazott, a Teremtő két lehetőséget adott számunkra, hogy még földi életünkben fogalmunk legyen a láthatatlanról: az egyik a hit, a másik a művészet.

Végül maga az alkotó szólt a megjelentekhez. Márton Árpád köszönetét fejezte ki, hogy a város, azon belül pedig az érseki palota befogadta alkotásait, majd Egerhez fűződő személyes kötődését is megosztotta a hallgatósággal.

*

Márton Árpád 1940-ben született Gyergyóalfaluban. Festőművészeti diplomát Kolozsvárott szerzett.

A képeiből nyílt kiállítás április 15-éig tekinthető meg Egerben, az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont első emeletén.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő