Martos Levente Balázs tartott előadást az Ige születéséről a Győri Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2016. október 25., kedd | 17:10

Martos Levente Balázs tanszékvezető, prefektus előadásával folytatódott a „Hitünk és életünk” szabadegyetemi programsorozat a Győri Hittudományi Főiskolán október 19-én. A Pápai Biblikus Bizottság tagja „Pólyába takarta és jászolba fektette” címmel Jézus születésének történetéről tartott előadást.


A győri szeminárium dísztermében megjelent hallgatóságot Lukácsi Zoltán rektor köszöntötte, majd felkérte az intézmény biblikus tanszékvezetőjét az előadás megtartására.

„A mennyek országa hasonlít a kovászhoz” – idézte bevezetésként Máté evangéliumának részletét Martos Levente Balázs. Elmondta, a szabadegyetem célja az ő olvasatában az, hogy a résztvevők megnyíljanak az Istentől jövő kovászra, illetve maguk is kovásszá legyenek.

Kár lenne, ha a főiskola és az ott zajló munka nem erjesztené, jó értelemben, a világot – hangsúlyozta az előadó, aki három szempontból közelített a születéstörténethez: az evangéliumi szakasz szó szerinti értelmét kifejtve, majd allegorikus magyarázatot adva, végül személyes értelmezése szerint.

A három értelmezési szintet nem szabad „kijátszani” egymás ellen, mert azok egymásra épülnek. A pólya az emberi védelmet és gondoskodást, a jászol pedig tág értelemben a világ valóságát, az élet és a történelem konkrétumát mutatja. Jellé lettek a pásztorok számára, de jellé lehetnek a mi számunkra is – mutatott rá az előadó.

A második, allegorikus értelmezésben a pólya és a jászol az emberi beszéd értékére és korlátaira, teológiai értelemben pedig Isten szavának emberi beszédbe bújtatott valóságára, vagyis a Szentírásra utal – mondta el a biblikus tanszékvezető, és reménykedő életfelfogásra, a gyermeki élet megbecsülésére, a jó stílus megőrzésére biztatta a hallgatóságot.

Martos Levente Balázs végül kifejtette, ahogy Isten előkészítette, mintegy „becsomagolta” az ő legnagyobb ajándékát, úgy tehet az ember is: stílussal él és beszél, hisz a bontakozó, növekvő életben, és segíti azt.

A Hitünk és életünk szabadegyetem harmadik előadását Lukácsi Zoltán rektor tartja november 23-án, szerdán 18 órai kezdettel az ökumenikus mozgalom történetéről és jelenéről.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Klesitz Piroska

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria