Mátraverebély-Szentkúton tartják a magyar piaristák 52. tartományi káptalanját

2019. március 25., hétfő | 17:10

Március 25-én Mátraverebély-Szentkúton megkezdődött a Piarista Rend Magyar Tartományának káptalani gyűlése. A nyitó szentmisén a káptalan tagjai Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspökkel együtt ünnepelve kérték a Szentlélek kegyelmét a következő hét tanácskozásaihoz.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mohos Gábor püspök prédikációjában kiemelte, hogy éppen Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén kezdődik a káptalan, amely a megtestesülés ünnepe is, így szemünk elé kerül a Szentlélek szerepe és Mária példája is.

Mária nemcsak befogadja Isten kegyelmét, hanem mer kérdezni, azaz a valóság talaján állt. Így a káptalani tagoknak is egyszerre kell figyelnük az értelem és a spiritualitás szerepére a tanácskozás során – mondta a főpásztor.

A részt vevő huszonnégy piarista szerzetes a következő napokban áttekinti a káptalanra készült jelentéseket, beszámolókat, a hét további részében pedig megválasztja a következő négy év tartományi vezetését, és határozatokat hoz a jövőre nézve.

*

Az első, a magyar tartományt érintő káptalan 1723-ban volt Nyitrán. A kommunista diktatúra időszaka alatt, 1976-ig nem lehetett tartományi káptalant tartani. Azt követően háromévente, 1991-től pedig négyévente rendeztek káptalant a piaristák.

A tartományi káptalan tagjai a tartományfőnök, négy asszisztense, a kilenc házfőnök, az ökonómus, a titkár, a novíciusok és a növendékek magiszterei, valamint a helyi káptalanokon megválasztott vokálisok (képviselők), akik ugyanannyian kell hogy legyenek, mint a hivatalból megválasztott tagok.

A káptalannak három része van: az elöljárók beszámolóinak meghallgatása és azok megvitatása; az új elöljárók megválasztása, továbbá a jövőre vonatkozó tervezés és határozatok meghozatala.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

Fotó: Szakál Ádám SP

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Címkék: szerzetesek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda