Megalakult a Református Egyházak Világközössége

2010. június 22. kedd, 11:12

A református egyházak két nagy világszervezetének összevonásával június 18-án létrejött a Református Egyházak Világközössége.

Az új szervezetet – amely a Református Világszövetség (RVSZ) és a Református Ökumenikus Tanács (RÖT) összevonásával jött létre – 227 református egyház alkotja és 180 különböző országban élő 80 millió keresztény hívőt képvisel.

Az alapszabályt a magyar delegáció és az európai tagegyházak nevében Bölcskei Gusztáv, a református közösség európai elnöke látta el kézjegyével. A közösség kimondásával a REV célja, hogy a mintegy 80 millió tagot számláló református, presbiteriánus, kongregacionalista és egyesült tagegyházakat a korábbinál nagyobb súllyal képviselje a római katolikus, ortodox, evangélikus és karizmatikus egyházakkal, valamint ezek világszervezeteivel folytatott ökumenikus párbeszédben.

A plenáris ülés után regionális találkozókra kerül sor, ahol egy-egy kontinens képviselői gyűlnek össze, hogy többek között az új világszervezet vezető testületébe történő választásról egyeztessenek – írja a reformatus.hu.

A világközösség létrehozása történelmi fordulatot jelent nemcsak a református egyházak, hanem Krisztus egész egyháza számára – nyilatkozta a jelentős esemény kapcsán Olav Fykse Tveit lelkész, az Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Ez a döntés Isten Egyháza látható egységének újabb megnyilvánulása, és egyben Isten ajándékát és a reménység jelét fejezi ki. 

Magyar Kurír

Kép: www.reformedchurches.org

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: ökumené
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57