Megalapították Thaiföld első bencés monostorát

Megszentelt élet – 2014. március 26., szerda | 12:35

Felszentelték Thaiföld első férfi szerzeteskolostorát, melyben Vietnámból származó bencések laknak majd – írja az asianews.

Vietnámban három bencés monostor fogadja a szerzetesi hivatást választókat. Ezek nagy száma miatt újabb alapítást láttak szükségesnek, amit azonban Hanoi kommunista vezetése nem engedélyezett.

Helyet keresve az új monostor számára a vietnámi bencések hathatós támogatót találtak Francis Xavier Vira Arpondratana, Chiang Mai püspökének személyében. A „mosoly országában nyolc női kolostor működik, de férfi rendek még nem telepedtek meg Thaiföldön.

A vietnámi bencések anyaházában, Thien Anban robbanásszerűen nő a belépők száma. A Chiang Mai városában  – az „észak rózsája” nevet viselő különleges szépségű tájon  – alapított monostorba öt bencés költözött, és további öt szerzetes követi majd őket. A tíz szerzetesi cella mellett a monostor vendégházat, nyolc szobát és kápolnát foglal magába. Thaiföld első férfi szerzetesei közé tartozik Thien An nyugalmazott főapátja is, aki hivatásának tekinti az új alapítás fejlesztését, és élete alkonyát a negyedik „vietnámi” monostorban szeretné tölteni. A bencések az „ora et labora” szellemében kukoricát, rizst termesztenek majd, és gyümölcsfákat ültetnek.

A szükséghelyzet, mely kiűzte Vietnámból a szerzeteseket, az új evangelizáció forrása lesz egy buddhista többségű országban. Thaiföld 70 millió lakosából mindössze félmillió a keresztény, többségében katolikus. A lakosság 93%-a buddhista, 4,5% muszlim. Az első szerzeteseket nem a társadalmi szolgálat vezette Thaiföldre, hanem a monasztikus, imádságos élet vágya, olyan életformát honosítva meg, ami a thaiföldi buddhistákhoz nagyon közel áll.

Magyar Kurír