Megáldották a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának székházát

2017. szeptember 12. kedd 20:45

Erdő Péter bíboros, prímás – aki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vezetőjeként a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) házigazdája – szeptember 12-én megáldotta a világeseményt szervező titkárság székházát Budapesten. A titkárságnak az egykori Oltáriszentség-plébánia ad helyet.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi szertartáson jelen volt Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára, aki egyben az épület lakója is; a titkárság munkatársai és az Erdő Péter bíboros vendégeként hazánkban tartózkodó Joseph-Marie Ndi-Okalla kameruni püspök is.

A Vörösmarty utca 40.-ben levő székházban nemcsak a NEK titkárságának hétköznapi munkája zajlik, hanem kisebb létszámú képzéseket is tudnak majd tartani az úgynevezett missziós küldötteknek. Ők azok a világi önkéntesek, akik a plébániákon, illetve az egyházmegyében jelenlévő lelkiségi közösségekben segítenek elmélyíteni az Oltáriszentség tiszteletét, és igyekeznek minél többeket bevonni a világkongresszus szervezésébe.

A titkárság megalakulása óta az I. kerületi Úri utcában található egyházmegyei központban foglalt helyet, de a tanácskozások, továbbképzések növekvő térigénye miatt ott hamarosan nem férne el, ezért volt szükség egy önálló központra. Az egykori Oltáriszentség-plébánia megújult kápolnája, ami a földszinten található, a szentségimádásnak és az eucharisztikus kongresszusra való lelki felkészülésnek lehet a helye – mondta el Erdő Péter a szertartást követően.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az Oltáriszentség ünnepén, Úrnapján, június 18-án tette közzé azt a körlevelet, amelyben meghirdette az eucharisztikus kongresszust, utána indult el a szervezés lényegi része – számolt be a bíboros. Azóta a közös imádság is elindult a kongresszusért: közel egymillió olyan szentképet osztottak már szét, amelynek a hátulján a NEK hivatalos imádsága található. Hogy a környező országok hívei is bekapcsolódhassanak az imába, hét másik nyelven is készültek szentképek. Pasztorális terv is született, amelynek egy-egy ötletét – tetszőleges módon – bármelyik plébánia be tudja építeni az életébe. Ezzel az az egyházmegye szándéka, hogy elinduljon egy célzott lelki készület.

A lelkipásztori visszajelzések alapján a szentségimádás a vizualitásnak és az odazarándoklásnak egy olyan lehetősége, amely nagyon sok embert megérint, és nagyon vonzó manapság akár a csendes, akár az énekelt változata – mutatott rá Erdő Péter. Az Eucharisztia üzenete, mint a forrás vize sem áll meg a küszöbnél, kiárad a világra. Fontos, hogy minden nyelven tudjunk beszélni, a segítő szeretet nyelvén is. A tevékeny szeretet révén el kell érnie a tőlünk legtávolabb levőket is – tette hozzá.

„Az utóbbi időkben nagy karitatív akciókat tartanak a kongresszusokkal összefüggésben. Például 2016-ban a Fülöp-szigeteken azt tapasztaltuk, hogy rengeteg hajléktalan gyermeket láttak el meleg élelemmel. Szerencsére Budapesten annyi hajléktalan gyerek nincsen, mint ott, de hajléktalanok vannak, és olyanok is, akik a meleg ételre vagy más segítségre rászorulnak” – beszélt arról a bíboros, hogy miként fog mindez konkrétan megnyilvánulni 2020-ban Budapesten.

A főpásztor követendő példának tartja azt a fél napot is, amit Cebu Cityben kifejezetten a siket-némák és nagyothallóknak szenteltek. A magyarországi szervezők is szeretnék megszólítani fogyatékkal élő embertársainkat is. Erdő Péter különösen fontosnak tartja, hogy az időseket is megszólítsa a kongresszus. „Magyarország és Európa idős társadalom. Nagyon sokan vannak, akik azért nem fognak tudni eljönni a kongresszus rendezvényeire, mert már nem bírnak. Őket már előtte is lehetne látogatni, lehetne az öregotthonokban bizonyos programokat tartani.”

Magának a 2020. szeptember 13. és 20. közti hétnek a programja már kezd megszilárdulni – mondta el kérdésünkre Erdő Péter. Minden eucharisztikus kongresszus egy közös szentmisével kezdődik, amely lehetőséget ad tömeges elsőáldozás megszervezésére is. A szervezők egyik reménye, hogy más keresztény közösségekkel együtt az ezt megelőző délutánon egy hatalmas gospelkoncertre is sor kerülhet. A hét programjainak lesz egy állandó délelőtti része, ami a délután során fakultatív lehetőségekkel egészül ki. „Nagyon nagy hitéleti, vallási és kulturális kínálatot kell felvonultatni, a város szívében lehetőleg. Hiszen az emberek nem csupán az eucharisztikus kongresszusra jönnek, hanem Budapestre, és sokan lesznek köztük, akik még nem jártak Magyarországon, sőt akár Közép-Európában sem. Nekik be kell mutatkoznunk, de úgy, hogy illeszkedjen a világkongresszus fő gondolatához” – hangsúlyozta a bíboros.

Erdő Péter bíboros és Joseph-Marie Ndi-Okalla püspök a NEK Titkárság munkatársaival

Az esztergom-budapesti érsek szerint mivel Budapest a zene városa, a legmagasabb szintű zenei eseményekre is sor kerülhet, még ha nem is csak kifejezetten a kongresszus ideje alatt. Az Operaházzal már van is egy olyan együttműködés, amely lehetővé teszi, hogy nagyon értékes, részben keresztény műveket mutassanak be. Nemcsak teológiai, tudományos kongresszusokat is kívánnak szervezni a kongresszus előkészületeként, és természetesen a világkongresszus pr- és marketingstratégiáján is dolgoznak – tette hozzá.

A közeljövő történéseivel kapcsolatban Erdő Péter elmondta: novemberben kongresszust és ehhez kapcsolódóan papi találkozót is szerveznek Esztergomban, melynek várhatóan neves külföldi előadója is lesz. A kongresszus honlapja is folyamatosan bővül tartalmakkal, nemcsak magyar, de angol és más nyelveken is. A vízforrást ábrázoló logót már – pályázat útján – kiválasztották, de kiírtak újabb pályázatokat a kongresszus himnuszára, valamint más egyházi zenékre, akár mise komponálására is, ezeken még bőven van idő elindulni. Még a kongresszus előtt szeretnék a Hozsanna egyházi énekeskönyv megújított kiadását megjelentetni, hogy a legfontosabb énekeket, miséket a magyar közösségek még a világesemény előtt be tudják gyakorolni.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
magyar-puspokok-papanal-mohos-gabor-talalkozas-kulisszatitkairol
Magyar püspökök a pápánál – Mohos Gábor a találkozás kulisszatitkairól

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 20. és 25. között ad limina látogatást tesz a Vatikánban. Az esemény magyarországi főszervezőjét, Mohos Gábort, az MKPK titkárát kérdezte Vértesaljai László SJ a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségében.

11:00
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd