Megáldották a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának székházát

2017. szeptember 12. kedd 20:45

Erdő Péter bíboros, prímás – aki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vezetőjeként a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) házigazdája – szeptember 12-én megáldotta a világeseményt szervező titkárság székházát Budapesten. A titkárságnak az egykori Oltáriszentség-plébánia ad helyet.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi szertartáson jelen volt Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára, aki egyben az épület lakója is; a titkárság munkatársai és az Erdő Péter bíboros vendégeként hazánkban tartózkodó Joseph-Marie Ndi-Okalla kameruni püspök is.

A Vörösmarty utca 40.-ben levő székházban nemcsak a NEK titkárságának hétköznapi munkája zajlik, hanem kisebb létszámú képzéseket is tudnak majd tartani az úgynevezett missziós küldötteknek. Ők azok a világi önkéntesek, akik a plébániákon, illetve az egyházmegyében jelenlévő lelkiségi közösségekben segítenek elmélyíteni az Oltáriszentség tiszteletét, és igyekeznek minél többeket bevonni a világkongresszus szervezésébe.

A titkárság megalakulása óta az I. kerületi Úri utcában található egyházmegyei központban foglalt helyet, de a tanácskozások, továbbképzések növekvő térigénye miatt ott hamarosan nem férne el, ezért volt szükség egy önálló központra. Az egykori Oltáriszentség-plébánia megújult kápolnája, ami a földszinten található, a szentségimádásnak és az eucharisztikus kongresszusra való lelki felkészülésnek lehet a helye – mondta el Erdő Péter a szertartást követően.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az Oltáriszentség ünnepén, Úrnapján, június 18-án tette közzé azt a körlevelet, amelyben meghirdette az eucharisztikus kongresszust, utána indult el a szervezés lényegi része – számolt be a bíboros. Azóta a közös imádság is elindult a kongresszusért: közel egymillió olyan szentképet osztottak már szét, amelynek a hátulján a NEK hivatalos imádsága található. Hogy a környező országok hívei is bekapcsolódhassanak az imába, hét másik nyelven is készültek szentképek. Pasztorális terv is született, amelynek egy-egy ötletét – tetszőleges módon – bármelyik plébánia be tudja építeni az életébe. Ezzel az az egyházmegye szándéka, hogy elinduljon egy célzott lelki készület.

A lelkipásztori visszajelzések alapján a szentségimádás a vizualitásnak és az odazarándoklásnak egy olyan lehetősége, amely nagyon sok embert megérint, és nagyon vonzó manapság akár a csendes, akár az énekelt változata – mutatott rá Erdő Péter. Az Eucharisztia üzenete, mint a forrás vize sem áll meg a küszöbnél, kiárad a világra. Fontos, hogy minden nyelven tudjunk beszélni, a segítő szeretet nyelvén is. A tevékeny szeretet révén el kell érnie a tőlünk legtávolabb levőket is – tette hozzá.

„Az utóbbi időkben nagy karitatív akciókat tartanak a kongresszusokkal összefüggésben. Például 2016-ban a Fülöp-szigeteken azt tapasztaltuk, hogy rengeteg hajléktalan gyermeket láttak el meleg élelemmel. Szerencsére Budapesten annyi hajléktalan gyerek nincsen, mint ott, de hajléktalanok vannak, és olyanok is, akik a meleg ételre vagy más segítségre rászorulnak” – beszélt arról a bíboros, hogy miként fog mindez konkrétan megnyilvánulni 2020-ban Budapesten.

A főpásztor követendő példának tartja azt a fél napot is, amit Cebu Cityben kifejezetten a siket-némák és nagyothallóknak szenteltek. A magyarországi szervezők is szeretnék megszólítani fogyatékkal élő embertársainkat is. Erdő Péter különösen fontosnak tartja, hogy az időseket is megszólítsa a kongresszus. „Magyarország és Európa idős társadalom. Nagyon sokan vannak, akik azért nem fognak tudni eljönni a kongresszus rendezvényeire, mert már nem bírnak. Őket már előtte is lehetne látogatni, lehetne az öregotthonokban bizonyos programokat tartani.”

Magának a 2020. szeptember 13. és 20. közti hétnek a programja már kezd megszilárdulni – mondta el kérdésünkre Erdő Péter. Minden eucharisztikus kongresszus egy közös szentmisével kezdődik, amely lehetőséget ad tömeges elsőáldozás megszervezésére is. A szervezők egyik reménye, hogy más keresztény közösségekkel együtt az ezt megelőző délutánon egy hatalmas gospelkoncertre is sor kerülhet. A hét programjainak lesz egy állandó délelőtti része, ami a délután során fakultatív lehetőségekkel egészül ki. „Nagyon nagy hitéleti, vallási és kulturális kínálatot kell felvonultatni, a város szívében lehetőleg. Hiszen az emberek nem csupán az eucharisztikus kongresszusra jönnek, hanem Budapestre, és sokan lesznek köztük, akik még nem jártak Magyarországon, sőt akár Közép-Európában sem. Nekik be kell mutatkoznunk, de úgy, hogy illeszkedjen a világkongresszus fő gondolatához” – hangsúlyozta a bíboros.

Erdő Péter bíboros és Joseph-Marie Ndi-Okalla püspök a NEK Titkárság munkatársaival

Az esztergom-budapesti érsek szerint mivel Budapest a zene városa, a legmagasabb szintű zenei eseményekre is sor kerülhet, még ha nem is csak kifejezetten a kongresszus ideje alatt. Az Operaházzal már van is egy olyan együttműködés, amely lehetővé teszi, hogy nagyon értékes, részben keresztény műveket mutassanak be. Nemcsak teológiai, tudományos kongresszusokat is kívánnak szervezni a kongresszus előkészületeként, és természetesen a világkongresszus pr- és marketingstratégiáján is dolgoznak – tette hozzá.

A közeljövő történéseivel kapcsolatban Erdő Péter elmondta: novemberben kongresszust és ehhez kapcsolódóan papi találkozót is szerveznek Esztergomban, melynek várhatóan neves külföldi előadója is lesz. A kongresszus honlapja is folyamatosan bővül tartalmakkal, nemcsak magyar, de angol és más nyelveken is. A vízforrást ábrázoló logót már – pályázat útján – kiválasztották, de kiírtak újabb pályázatokat a kongresszus himnuszára, valamint más egyházi zenékre, akár mise komponálására is, ezeken még bőven van idő elindulni. Még a kongresszus előtt szeretnék a Hozsanna egyházi énekeskönyv megújított kiadását megjelentetni, hogy a legfontosabb énekeket, miséket a magyar közösségek még a világesemény előtt be tudják gyakorolni.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

21:04
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

17:20