Megáldották a veszprémi Magyarok Nagyasszonya-templom új tetőszerkezetét

2015. november 24., kedd | 13:32

Márfi Gyula érsek Veszprémben, a november 21-én tartott hálaadó szentmise keretében megáldotta a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom új tetőszerkezetét.

 

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep kezdetén Schall Tamás plébánost Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Pro Meritis díjban részesítette Cholnokyváros városrészért végzett példaértékű munkásságáért, valamint kitartó közösségépítő tevékenységéért. A díjat Porga Gyula, Veszprém polgármestere adta át. Márfi Gyula érsek pedig bejelentette, hogy Schall Tamás plébánost érseki tanácsossá nevezte ki.

Márfi Gyula szentbeszédében kiemelte, hogy templomaink rendszeres felkeresése azért is fontos minden keresztény ember számára, mert a liturgikus tér ereje sokkal közelebb hozza Istent számunkra. Akik hétről hétre elmennek a templomba, azok közösséget alkotnak, csapatot hoznak létre, élő kövekként építve egy templomot, amit úgy hívunk: Anyaszentegyház.

Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte a megjelenteket a veszprémi Mindszenty-emléktemplomban. Beszédében hangsúlyozta Mindszenty József bíboros életének és munkásságának jelentőségét, Veszprém keresztény hitének fontosságát, a város Magyarország történetében betöltött szerepét.

A szentmisén a főpásztorral és a plébánossal koncelebrált Szerenka Miklós érseki helynök, Levcsenkó Róbert kárpátaljai parókus, a plébánia testvérközösségének lelkipásztora, valamint Mátrai Benedek váci kanonok.


A veszprémi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom (Mindszenty József-emléktemplom) alapkőletételére 1991. október 12-én került sor. A plébániát korábban, 1988. december 25-én alapította meg Szendi József veszprémi püspök. A templom Mindszenty József bíboros, prímás emlékének épült: hálából életéért, melyet Istennek és a hazának áldozott. Az emléktemplom építését az tette lehetővé, hogy egy Svájcban élő, egykor a prímás környezetéhez tartozó, magát még megnevezni nem kívánó jótevő Kőgl Lénárd veszprémi kanonok, Mindszenty volt főszámvevője és börtöntársa közreműködésével húszmillió forintot adományozott erre a célra. 1992. október 8-án, Magyarok Nagyasszonyának ünnepén került sor a szerkezetkész templom megáldására, amelyet Kőgl Lénárd kanonok végzett. Ez alkalommal megjelent az eddig „magát megnevezni nem kívánó” adományozó: Mészáros Tibor veszprémi egyházmegyés pap, aki egy ideig Mindszenty bíboros titkára volt a száműzetés során. A szentmisén koncelebrált, és szentbeszédet is mondott. 1994. március 4-én volt ötven esztendeje annak, hogy XII. Piusz pápa Mindszenty Józsefet veszprémi püspökké nevezte ki. A jeles évfordulót az egyházközség azzal ünnepelte, hogy véglegesen használatba vette a templom épületét. Március 6-án, vasárnap délelőtt Szendi József érsek mutatta be az ünnepi szentmisét, melyben megáldotta a Magyarok Nagyasszonya szobrát, a tabernákulumot és az oltárt.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle