Megáldották az egyházmegyei levéltár megújult épületét Szombathelyen

Hazai – 2016. március 9., szerda | 9:54

Több hónapos munkálatokat követően befejeződött a szombathelyi Eölbey-ház felújítása. Veres András megyéspüspök március 7-én áldotta meg a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárnak helyet adó épületet. Ebből az alkalomból bemutattak egy, az egyházmegyei Mária-tiszteletről szóló forráskiadványt is.

Szombathely barokk szívének egyik jellegzetes és emblematikus épülete az Eölbey-ház. A valószínűleg Hefele Menyhért tervezte épület Eölbey János kanonok megrendelésére épült, eredetileg préposti székhelynek. 1945-ig egyházi tulajdonban volt, később a városi adóhivatalnak és múzeumnak is otthont adott. A rendszerváltás után az egyházmegyei karitász költözött ide, de a Werner Kórus is itt tartotta próbáit (az 1955-ös felújítás után 1968-ig itt kapott helyet a városi zeneiskola). A püspöki palotából költözött az Eölbey-házba a levéltár, ahol nagyobb terek álltak rendelkezésre a kutatómunkára, az iratanyag tárolására. Az épületet azonban korszerűsíteni kellett, hiszen a vizesedés sem a dolgozók egészségének, sem pedig az itt őrzött dokumentumoknak nem tett jót. Emiatt 2014 őszén kiürítették az épületet, és megkezdődhetett a korszerűsítés.

Veres András megyéspüspök március 7-én áldotta meg a belsőleg felújított épületet. Mint köszöntőbeszédében mondta: szeretnék az épület külső rendbetételét is mihamarabb elvégezni, és már most a bővítésen gondolkodnak, hiszen el kell helyezni az egyházmegyében keletkező új, illetve az előkerülő régi rengeteg iratanyagot is.

Egy új kiadványt is bemutattak ezen a napon. A Mennyekbe fölvett Királyné... című forráskiadványból a Szombathelyi Egyházmegye Mária-kultusszal kapcsolatos emlékeit ismerhetjük meg, egy 1950–51-ben készült felmérés alapján. 1950-ben ugyanis a Rómában működő Nemzetközi Mária Központ egy Mária-enciklopédia kiadását határozta el, amelyben igyekeztek összegyűjteni a Mária-kultusszal kapcsolatos valamennyi emléket a világegyház minden egyházmegyéjéből. Magyarországra és a Szombathelyi Egyházmegyébe is elérkezett a felkérés. Hazánkban éppen ezek az évek voltak az egyházüldözés legsötétebb évei, így csak néhány egyházmegye tudott a kérdéssel foglalkozni. Köztük a Szombathelyi Egyházmegye, így ennek köszönhetően egy páratlan értékű vallási, néprajzi, művészettörténeti leírás maradt ránk templomokról, azok berendezéseiről, a vallásosságról és a Mária-tiszteletről.


Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathely.városom.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria