Megáldották a felújított Szent Anna-templomot Miskolcon

Hazai – 2015. április 19., vasárnap | 18:59

Ternyák Csaba egri érsek április 18-án hálaadó szentmisén áldotta meg a felújított miskolci Szent Anna-templomot – tájékoztat az Egri Főegyházmegye, az MTI és a Boon.hu.


A szertartás kezdetén Csiba Gábor, a Szent Anna-plébánia képviselő- testületének elnöke arról beszélt, nagy nap ez számukra, hiszen egy tíz évvel ezelőtt elkezdődött folyamat végére értek: a templom külső homlokzata már 2005-ben megújult, a múlt esztendőben pedig megtörtént a belső felújítás.

Ternyák Csaba érsek homíliájában a napi evangéliumhoz (Jn 6,16–21) fűzte gondolatait. A kenyérszaporítás után a tanítványok Jézus nélkül szálltak a bárkába és kerültek nagy viharba. Ellenszél, sötétség vette körül őket a háborgó tengeren. De Jézus a vízen járva megszólítja őket: Én vagyok, ne féljetek! A mondat első fele: az én vagyok, az Ószövetségben az Isten bemutatkozása. Így nevezi magát Isten: Én vagyok, aki vagyok, aki értetek vagyok. Aztán azt mondja, ne féljetek! - emelte ki a főpásztor.

"Akkor és ma is azt tapasztaljuk, hogy az emberek nemcsak a természeti jelenségektől, sokan magától Istentől félnek. Nehogy nagyon beleszólj az életünkbe, nehogy azt kérdd tőlünk, hogy alakítsuk át az életünket. Félünk, ha Őt beengedjük a bárkánkba, felforgatja az életünket. De tudjuk, hogy mindazok, akik beengedik Krisztust életükbe, nem veszítenek el semmit, ami az ember életét boldogabbá teheti. Engedjük be Krisztust az életünkbe, a bárkánkba. Nemcsak az apostolok, hanem a mi életünk, a családunk bárkájára is gondolhatunk" - hangsúlyozta Ternyák Csaba.

De egy ilyen bárka az egyház hajója is, amely nem süllyed el, mert megígérte Jézus, ha Ő ott van egyházában, az üdvösségre vezet bennünket az egyház hajója. Egy ilyen bárka minden templom, ez a templom is. Nemcsak egyesével akar bennünket üdvözíteni az Úr, hanem közösségbe gyűjt bennünket. Meghív ide minket, hogy közös művet hajtsunk végre, amikor megújítja közöttünk egyetlen áldozatát. Nagy öröm tölt el bennünket, hogy ebben a csodálatosan megújított bárkában is itt van velünk. Az Ő jelenléte adja nekünk a biztonságot. Ez sarkallt bennünket arra, hogy ez a bárka kívül-belül szép, erős, megbízható legyen, ami bennünket az örök élet vizei felé vezérel - mondta szentbeszédében a főpásztor.


A hálaadó szentmise utáni ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: bár sok természeti kincset rejt az ország, a legnagyobb érték az ember, a munkás és a gondolkodó. A miniszter rámutatott: eredményeket ugyanakkor csak áldozatos munkával lehet elérni. Akik összefogva cselekednek Magyarország jövőjéért, azokon „a pokol kapui sem vehetnek diadalt”.


Szarvas Péter, a templom plébánosa elmondta: a tíz éve kezdődött felújítás mintegy 95 millió forintba került, ennek kétharmadát pályázati forrásokból és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával biztosították, a fennmaradó részt adományok fedezték.

A szentmisén koncelebrált Palánki Ferenc egri segédpüspök és az egyházmegye papsága, illetve együtt ünnepelt Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere, a város alpolgármesterei és önkormányzati képviselői is.

A Szent Anna tiszteletére szentelt templom klasszicizáló késő barokk stílusban épült a 19. század elején. Építése 1816-tól 1818-ig, berendezése 1820-ig tartott, 1823-ban szentelték fel. Tornyát 1924-ben átépítették. Oltára és szószéke a késő klasszicizmust képviseli. 

A templom főhomlokzatának középen mélyített falmezőben, konzolos szemöldökpárkánnyal díszített bejárat található. A főpárkány fölött íves féloromzatok adják az átmenetet az övpárkányon emelkedő toronyhoz. Saroklizénákkal közrefogott oldalain félkör záródású zsalus harangablakok nyílnak. Tornya óraíves, erőteljes párkányon emelkedik a párnatagos bádogsisak. Az istenháza kétboltszakaszos hajóját és egyenes záródású szentélyét csehsüveg boltozat fedi. A szentély jobb és bal oldalán sekrestye csatlakozik a hajóhoz. Klasszicista oszlopos, párkányos főoltárát ismeretlen 19. századi festő Szent Annát ábrázoló képe díszíti.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria