Megáldották Vácott a felújított irgalmasrendi kápolnát

Megszentelt élet – 2018. február 11., vasárnap | 15:58

Hosszú hónapokig tartó átfogó rekonstrukció eredményeként teljes belső felújításon esett át a Váci Irgalmasrendi Kórház kápolnája. Az istenházát egy nappal a betegek világnapja előtt, február 10-én áldották meg.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szertartás elején Hirling András, a kórház igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a szentmisét celebráló Beer Miklós váci megyéspüspököt; Kozma Imrét, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi delegatúrájának vezetőjét; Joachim Mačejovský OH provinciálist, illetve a magyar kormány képviseletében Rétvári Bence államtitkárt.

Beer Miklós megyéspüspök emlékeztetett: éppen háromszáz éve kapta váci püspöki kinevezését Althann Mihály Frigyes, akinek a szolgálata idejére esik a kórház és a hozzá tartozó kápolna küldetéstörténetének kezdete.

Nagyon vártuk már a kápolna megújulását, azt, hogy újra befogadóvá váljon. Örömmel tölthet el bennünket a szemet gyönyörködtető végeredmény. Jó lesz ide betérni imádkozni, szentmisét hallgatni, adjunk hát hálát az Úrnak, hogy lehetőséget adott ennek a nagy munkának az elvégzésére – mondta a főpásztor.

Majd feltette a kérdést: mitől lesz hiteles az Egyház? Beer Miklós szavai szerint az egyik legfontosabb hitelesítő jel a rászorulókkal, elesettekkel, szenvedőkkel szembeni segítő együttérzés.

Kozma Imre OH úgy fogalmazott, nagy szükség van arra a válaszra a világban, amelyet a Betegápoló Irgalmasrend fogalmaz meg, illetve mutat fel a gyógyító kultúrában, a betegekhez fordulás szellemiségében.

A rendalapító Istenes Szent János  követőiként úgy akarunk a betegekhez fordulni, mint akikben Krisztust keressük. Az irgalmasrendi ápolók, munkatársaik és mindazok, akik velük együtt részt vesznek a szegények és betegek korszerű ápolásában, már itt a földi életben közvetítik az Atya határtalan szeretetét a leggyengébbek felé – mondta a rend magyarországi vezetője.

A szertartás végén elhangzott: köszönet jár a váciaknak a türelemért a rend kórházfelújító és -bővítő terveinek elodázódása kapcsán, de úgy tűnik, hogy most már tényleg belátható időn belül elkezdődhet az a beruházás is.

A kápolnafelújítás egészen az alapoktól kezdődött, hiszen az egyik legfontosabb cél a kápolna vizesedésének megakadályozása volt. Ezen túlmenően megújult a falfestés, a karzat, a berendezés, a díszítés.

Szöveg: Ribáry Zoltán

Fotó: Bölönyi Gabriella; Ribáry Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria