Megjelent az Új Ember április 15-i száma

2018. április 13. péntek 09:05

Az Új Ember ez évi tizenötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon indul riportunk a hegyháti roma és magyar családok Bérbaltaváron megtartott találkozójáról. Hírt adunk arról, hogy Ferenc pápa április 7-én Szocska A. Ábelt nevezte ki a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye püspökévé, valamint arról, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel új helyszínen tartják meg Brenner János boldoggáavatási szertartását. Innen indul interjúnk a cursillós Berecz Balázzsal a börtönökben megtartott missziós napokról.

A 2. oldalon közöljük Ferenc pápa a szentmiséről szóló katekézissorozatának záróelőadását, és Jean Vanier, a Bárka közösség alapítójának elmélkedését a feltámadásról.

A 3. oldalon folytatódik bérbaltavári riportunk, valamint tudósítást olvashatnak az Isteni Irgalmasság konferenciájáról, melyet Kaposváron rendeztek meg. A konferencia nyitóelőadását Varga László püspök tartotta, a szentmise főcelebránsa Beer Miklós püspök volt, aki hangsúlyozta: Jézus ránk bízza az irgalmas szeretet továbbadását, általunk akar reményt adni embertársainknak, a segítségünkkel gyógyítja őket.

A Tanítás és lélek rovatban olvasható Ivancsó István írása az evangéliumból ismert kenethozó asszonyokról, illetve a Rómából publikáló Kovács Gergely biblikus cikke a feltámadt Jézus és a tanítványok kapcsolatáról.

Az 5. oldalon az új tihanyi bencés perjel, Mihályi Jeromos elöljáróként bemutatott első miséjéről tudósítunk, valamint megismerkedhetünk a Győr-Moson-Sopron megyei Kunszigeten még napjainkban is élő, középkori eredetű szokás, a húsvétvasárnap hajnali Jézus-keresés hagyományával.

Az Egyház rovatban hírt adunk Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök  püspöki jubileumáról, emellett közöljük Beer Miklós váci megyéspüspök nyilatkozatát a pásztói Mária-szobrok könnyezéséről. Hírt adunk arról, hogy a Győri Egyházmegye rajzpályázatot hirdet Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére; valamint arról, hogy március 30-án, nagypénteken, az évfordulón Győrben megemlékeztek a püspök vértanúságáról. Olvashatnak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránstalálkozójáról, és arról, hogy pasztorális tanács alakult a Munkácsi Egyházmegyében.

A Család rovatban arról írunk, hogy Pál Feri atya tizennyolc év elteltével befejezi keddi előadás-sorozatát; a május 12-i, tavaszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozó témája az öröm lesz; Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nagyszerdán megáldotta Lebó Ferenc szobrászművész Mindenki Krisztusa című köztéri alkotását a győri Püspökvár előtt.

A 9. oldalon olvashatják interjúnkat Berecz Balázzsal a Cursillo lelkiségi mozgalom börtönmissziójáról.

A 11. oldalon folytatódik Villanófény című rovatunk: ezúttal a Bodó Zoltán mosonmagyaróvári plébánossal készült beszélgetést adjuk közre. Ezen az oldalon emlékezünk meg a húsvétvasárnap elhunyt Forrai Botond bencés szerzetesről.

A Mozaik rovatban többek közt arról olvashatnak, hogy valóra vált egy Down-szindrómás kisfiú álma, találkozhatott Ferenc pápával.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben riportot közlünk a felújítás alatt lévő Szépművészeti Múzeum megújult Román Csarnokáról. Jezsoviczki Noémi interjúját olvashatják Pecsuk Ottóval, aki a Kálvin Kiadó újdonságát, a Magyar Bibliatársulat Alapítvány gondozásában megjelent Magyarázatos Bibliát méltatja, amelyet a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Nádas Péter író mutat be.

Petrőczi Éva a Biblia növényeiről, Lőrincz Sándor a Baranya megyei Bicsérden működő művésztelepről ír. Paksa Balázs CD-ajánlójában a gitáros egyházi muzsika útkereséséről olvashatnak.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon köszönti a madárdallal, illatozó virágokkal érkező tavaszt.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Címkék: média
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat