Megjelent a Magyar Katolikus Lexikon utolsó kötete

Kultúra – 2013. november 20., szerda | 16:16

November 20-án délelőtt a Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be a Magyar Katolikus Lexikon XVI., utolsó kötetét, amely a Szent István Társulat gondozásában jelent meg.

Sarbak Gábor, a társulat elnöke történelmi pillanatnak nevezte a Pótkötet megjelenését. Leszögezte: a lexikonok szerkesztése különlegesen nehéz feladat. A lexikonszerkesztőnek még a szócikkek megírása előtt ki kell találnia a mű felépítését, struktúráját, ehhez a munkához nagy türelemre, alázatosságra van szükség. Sarbak Gábor az utóbbi két évtizedben egyre jobban fejlődő egyháztörténeti kutatómunka nélkülözhetetlen segédeszközének nevezte a 16 kötetes katolikus lexikont.

Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója azt emelte ki, hogy ehhez az egészen rendkívüli vállalkozáshoz nem kaptak állami támogatást, önerőből hozták azt létre, ami még inkább növeli a megvalósult eredmény értékét.

Diós István pápai prelátus, a Magyar Katolikus Lexikon főszerkesztője elmondta: a lexikon most megjelent 16. kötetével harminchárom év munkája fejeződött be. István atya hálát adott Istennek azért, hogy az 1980-2010 közötti három évtizedben „összehozott” egy olyan szerzői és szerkesztői közösséget, amely képes volt – kezdetekben teljesen reménytelennek látszó körülmények között, anyagi juttatás nélkül, illetve más lexikonok munkatársaihoz viszonyítva mindvégig minimális juttatásért – dolgozni azért a hitvallásért, amit ez a lexikon a Magyar Katolikus Egyházban jelent. A szerkesztésben összesen 376 szerző vett részt, s munkájukat hatalmas tudásanyaguk mellett mindvégig az alázat, a türelem és a szeretet jellemezte. A Magyar Katolikus Lexikon főszerkesztője minden munkatársnak kifejezte köszönetét, mindenekelőtt Viczián Jánosnak, aki a szerkesztést mindvégig vezette, az egész lexikon rövidítésrendszerét megalkotta, és a földrajzi, történeti és életrajzi cikkekben a saját kutatásait felhasználva olyan adatokkal bővítette a lexikont, mely más forrásokban nem, vagy ilyen szerkesztett formában nem található meg. A Pótkötet megjelenését Viczián János már nem érhette meg, mert 2013. augusztus 13-án az Úr magához szólította.


A főszerkesztő szavaiból kiderült: a katolikus lexikon 80 témakörben 46 ezer szócikket és 58 ezer címszót tartalmaz. A témakörök külön lapon olvashatók. Munkájuk gyümölcsét Diós István azzal a reménnyel teszi le „az Úr oltárára, illetve az olvasó könyvespolcára”, hogy a következő nemzedéknek segítenek eligazodni és gyarapodni a hívő tudás világában.

fotó: Fehér János és Új Ember/Kissimon István

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria