Megjelent a Teológia folyóirat legújabb száma

2017. szeptember 14. csütörtök 08:04

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara évente két alkalommal adja közre hittudományi lapját, mely jeles magyar teológusok tanulmányait gyűjti össze.

A Teológia most megjelent számában sorban elsőként Benyik György A Vulgata rövid története a katolikus egyházban címmel foglalkozik Szent Jeromos latin fordításának fejlődéstörténetével. Gájer László Lamennais (1782–1854) elméletét vizsgálja az állam és az egyház szétválasztásának értelmezésében. Kovács Zoltán az aktuális fatimai centenáriummal összefüggésben teológiai szempontból elemzi Mária személyét és Fatima üzenetét. Kránitz Mihály az Alapvető Hittan (theologia fundamentalis) Tanszék történetét mutatja be a pázmányi alapítástól napjainkig. Laurinyecz Mihály a morálteológia oldaláról összegzi Szent II. János Pál pápa alapján a szociális, strukturális bűn fogalmát. Perendy László Nagy Szent Vazul és Szent Ambrus homíliáiban mutatja ki a kozmosz szépségét és a teremtett létezők hasznosságát. Szuromi Szabolcs Anzelm Lehetséges-e helyes jogi értelmezés a kánonjogban a korábbi kánoni jogforrások ismerete nélkül? című tanulmánya azt mutatja be, hogy miként épült teljes egészében egymásra az egyetemes zsinatok jogalkotása. Vincze Krisztián Nietzsche gondolatvilágát Bernhard Welte (1906–1983) értékelésében vizsgálja.

A folyóirat Gánóczy Sándor professzorral készült exkluzív interjúval és könyvszemlével zárul.

A Teológia 1200 forintos áron megvásárolható a Szent István Társulat könyvesboltjaiban és a PPKE Hittudományi Karának (Budapest V., Veres Pálné utca 24.) jegyzetboltjában, illetve megrendelhető postai úton (Szent István Társulat Vevőszolgálati Iroda, 1364 Budapest, Pf. 277) és e-mailen (vevoszolgalat@stephanus.hu).

Forrás: PPKE HTK

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
hivom-csaladokat-2018-januarjaban-soron-kivul
Hívom a családokat 2018 januárjában – Soron kívül!

Bíró László püspök, az MKPK Családbizottságának elnöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke köszöntője a házasság hetére, a családok évében.

2018. január 23. kedd
szell-kalman-vehette-at-elso-alkalommal-boldog-batthyany-laszlo-dijat
Széll Kálmán professzor vehette át először a Boldog Batthyány László-díjat

Január 22-én adta át első alkalommal Székely János megyéspüspök a Szombathelyi Egyházmegye által alapított A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat. Az elismerést Széll Kálmán nyugalmazott aneszteziológus főorvos vehette át Körmenden.

2018. január 23. kedd