Megjelent a Teológia folyóirat legújabb száma

2017. szeptember 14. csütörtök 08:04

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara évente két alkalommal adja közre hittudományi lapját, mely jeles magyar teológusok tanulmányait gyűjti össze.

A Teológia most megjelent számában sorban elsőként Benyik György A Vulgata rövid története a katolikus egyházban címmel foglalkozik Szent Jeromos latin fordításának fejlődéstörténetével. Gájer László Lamennais (1782–1854) elméletét vizsgálja az állam és az egyház szétválasztásának értelmezésében. Kovács Zoltán az aktuális fatimai centenáriummal összefüggésben teológiai szempontból elemzi Mária személyét és Fatima üzenetét. Kránitz Mihály az Alapvető Hittan (theologia fundamentalis) Tanszék történetét mutatja be a pázmányi alapítástól napjainkig. Laurinyecz Mihály a morálteológia oldaláról összegzi Szent II. János Pál pápa alapján a szociális, strukturális bűn fogalmát. Perendy László Nagy Szent Vazul és Szent Ambrus homíliáiban mutatja ki a kozmosz szépségét és a teremtett létezők hasznosságát. Szuromi Szabolcs Anzelm Lehetséges-e helyes jogi értelmezés a kánonjogban a korábbi kánoni jogforrások ismerete nélkül? című tanulmánya azt mutatja be, hogy miként épült teljes egészében egymásra az egyetemes zsinatok jogalkotása. Vincze Krisztián Nietzsche gondolatvilágát Bernhard Welte (1906–1983) értékelésében vizsgálja.

A folyóirat Gánóczy Sándor professzorral készült exkluzív interjúval és könyvszemlével zárul.

A Teológia 1200 forintos áron megvásárolható a Szent István Társulat könyvesboltjaiban és a PPKE Hittudományi Karának (Budapest V., Veres Pálné utca 24.) jegyzetboltjában, illetve megrendelhető postai úton (Szent István Társulat Vevőszolgálati Iroda, 1364 Budapest, Pf. 277) és e-mailen (vevoszolgalat@stephanus.hu).

Forrás: PPKE HTK

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
a-biblia-uzenete-da-capo-al-fine-ujra-az-elejetol
Da capo al fine – Újra az elejétől

Szentháromság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 28,16–20)

16:00
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek