Megjelent a Vigilia februári száma

Kultúra – 2016. február 7., vasárnap | 16:10

A Vigilia ez évi második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Vigilia folyóirat fennállásának 80. évfordulója alkalmából 2015 tavaszán nyílt pályázatot hirdetett A keresztény értelmiségiek szerepe korunk társadalmában címmel, amelynek eredményhirdetésére tavaly decemberben került sor. A februári szám vezércikkében Lukács László főszerkesztő a pályázatra érkezett több mint hetven pályamunkáról ad áttekintést, kiemelve, hogy „az értelmiségi keresztények szinte minden csoportja megszólalt: az egyetemi szférában dolgozók mellett akadt köztük közgazdász, társadalomtudós, orvos, író, teológus blogger, irodalomtanár, pedagógus, szerzetes, pap, de a fiatalok között egyetemista, sőt gimnazista is, és elküldték gondolataikat olyanok is, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. S talán éppen ez a tágas spektrum jelzi az egyik legfontosabb tanulságot: az értelmiségi lét nem diploma kérdése, hanem elsősorban életformát, gondolkodásmódot jelöl.”

A felnőtt és junior kategóriában díjnyertesnek ítélt pályamunkák közül a februári Vigiliában Görföl Tibor: A kritika hangja és a valóság szeretete. A kereszténység nyilvános képviselete korunkban, Kamarás István: Az egyház-hajó révkalauzai és Bencsik Lilla: A keresztény értelmiségiek szerepe korunk társadalmában című írásait olvashatjuk. A Vigilia beszélgetése rovatban közölt, Jenei Péternek Gaál Botonddal, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Dogmatika Tanszékének professzorával készített interjúja szintén a pályázatra érkezett.

A folyóirat szépirodalmi részében többek között Vasadi Péter és Vörös István verseit olvashatjuk, továbbá Bozók Ferenc Francis Jammes népies vallásossága és Várnai Judit Szilvia Mese, mítosz, misztikum Fekete István állatregényeiben című tanulmányait. A Napjaink rovatban Pomogáts Béla búcsúzik Juhász Ferenctől, és itt szerepel a tavaly elhunyt Ferenczi László Schweitzer Józsefről szóló posztumusz írása is. A Kritika rovatban Cs. Varga István méltatja Rónay László Tamás Menyhértről írt monográfiáját, a Szemle rovatban egyebek mellett Papp Máté ismerteti Bozók Ferenc legutóbbi versesköteteit, Forgách Kinga Max Picard: Menekülés Isten elől, Martin Attila pedig Győrfi Károly Keresztényüldözés a 21. század elején című könyvéről ír.

Vigilia Szerkesztősége / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria