Megkezdődött Sándor István vértanú boldoggáavatási perének vatikáni szakasza

2008. január 31. csütörtök, 11:13

Január 29-én, Bosco Szent János ünnepe előtt két nappal kezdődött meg Sándor István szalézi szerzetes boldoggáavatási eljárásának vatikáni szakasza.

Az 1953-ban kivégzett vértanú boldoggáavatási ügye 2005. május 24-én, a Segítő Szűzanya ünnepén kezdődött meg, az egyházmegyei szakasz 2007. december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén zárult le.

Az egyházmegyei szakasz befejeztével a vértanúságról összegyűjtött dokumentációt még decemberben Rómába vitte Enrico dal Covolo szalézi szerzetes, az eljárás posztulátora. Január 29-én került sor az ún. transuntora, amelyen hivatalosan kinyitották Isten Szolgája Sándor István szalézi világi testvér vértanúságára vonatkozó egyházmegyei eljárás dokumentumait. A Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának feladata, hogy átvizsgálja a dokumentáció hitelességét és azt dekrétumban tegye közzé, miután megállapította, hogy az eljárást az előírásoknak megfelelően folytatták le.

Az eljárásról folyamatosan több nyelven ad tájékoztatást az ANS, a Szalézi Rend hírügynöksége.

* * *

Sándor István 1914-ben született Szolnokon. Rákospalotán a Szalézi Művek egyik oszlopos tagja volt. Többszöri megszakítással mint nyomdamester és nevelő dolgozott 1940 és 1948 között. A nyomdán kívül a szalézi oratóriumban az ún. „kis klérus" szervezője volt. Később, a rendek feloszlatása után tovább foglalkozott a fiatalok hitoktatásával. Ezért 1953. június 8-án felakasztották.

Sándor István életéről itt olvashatnak bővebben.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: országos
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

2019. február 16. szombat
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

2019. február 16. szombat